En kreativ periodare med smak för musik

Huvudpersonen i Inger Edelfeldts senaste roman gör sig av med sina gamla vinylskivor i ett desperat försök att bli vuxen. Författarinnan själv provade samma sak redan som 19-åring. Och har ångrat sig sedan dess.

Övrigt2006-03-15 23:11
Musiken har egentligen betytt mer för mig än litteraturen, särskilt när jag var tonåring, säger Inger Edelfeldt som kommit till Nyköping för att berätta om senaste boken.
Så tystnar hon en stund, funderar och tillägger:
Fast det borde jag kanske inte erkänna eftersom jag själv är författare.
David Bowie, vars största hit lånat ut sitt namn till Edelfeldts nya roman, var länge den stora idolen.
Bowie var fullständigt avgörande för mig i tonåren. Han var en av de första artisterna som lekte med identiteter, särskilt könsidentiteter. Det kändes väldigt befriande. Och så är ju hans musik så bra.

45-åriga Joni i Finns det liv på Mars? älskar också David Bowie. Eller älskade... Nu försöker hon låta bli. Hon vill ju så förtvivlat gärna bli vuxen, och då kan man inte lyssna på rockmusik.
Jag skrev boken för att jag blev så oerhört irriterad över att människor försöker skaffa sig vuxenhet som en sorts yta. Om man bestämmer sig för att nu ska jag bli vuxen är risken stor att man amputerar bort något viktigt ur sitt liv.

I garderoben har Joni travar av sin egen osålda cd-skiva. Hon har flera oavslutade universitetskurser bakom sig och jobbar i en charkdisk fast hon är vegetarian. Hon längtar oerhört efter ett annat och bättre liv, men det är uppenbart att Inger Edelfeldt gillar sin huvudperson precis som hon är.
Det är viktigt för mig att skriva om människor som inte stelnat och som fortfarande söker något i livet. De kan vara ganska besvärliga människor, men poängen är att de till slut kommer fram till att de vill leva sina komplicerade liv med alla sina känslor i behåll. Många har sagt att mina senaste böcker handlar om misslyckade människor, men det gör mig så förbannad. Vad är egentligen en misslyckad människa?
Inger Edelfeldt beskriver sig själv som påfrestande intresserad av psykologi och säger att psykolog kunde ha varit ett tänkbart yrke om hon inte blivit författare.
Fast nu är hon förstås inte bara författare. Inger Edelfeldt kallar sig kreativ periodare och på visitkortet (om hon hade haft något) skulle hon också kunna skriva dit titlarna illustratör, serietecknare och konstnär.

Och just nu är det faktiskt konstnärens tur att stå i centrum ett tag. Den 1 april har Inger Edelfeldt vernissage på Södra Galleriet i Stockholm där hon ska ställa ut måleri och broderi från de senaste tio åren.
Några serier blir det däremot inte på utställningen. Det populära Hondjuret med sin misantropiska livsinställning sitter fortfarande som gulnade utklipp på många kylskåp, men för den kreativa periodaren Edelfeldt befinner sig Hondjuret just nu i ide.
I stället är det musiken som tagit mycket av hennes tid på sistone.
Jag har skrivit några låtar som jag varken ska sjunga eller spela in själv. Däremot har jag hittat en sångerska som är intresserad av materialet. Mer än så vill jag inte säga just nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!