En kryssning till riksdagen är ingen lätt resa

Centerväljarna visade sig väldigt kryssvänliga i förra riksdagsvalet. 57 procent av dem valde att kryssa sin egen kandidat på valsedeln. Tillsammans med moderater och folkpartister var också centerkandidaterna de flitigaste på att föra aktiva personvalskampanjer valet 1998. På flera håll gav det också resultat.

Övrigt2002-01-03 23:01
Exempelvis fanns det tre centerpartister, Åsa Torstensson (Bohuslän), Agne Hansson (Kalmar) och Sofia Jonsson (Örebro), som säkrade sina platser i riksdagen via kryss trots att de inte toppade sina listor.
Därför är det också med viss förväntan kandidaterna kan trampa igång årets personvalskampanj. Igår kan man säga att startskottet gick för Roger Karlssons personvalkampanj i Sörmland. Han är föreslagen som förstanamn på centerlistan, som fastställs definitivt vid nomineringsstämman den 19 januari. Men en kryssning till riksdagen är ingen lätt resa.
Jag skulle aldrig göra det här om jag inte var övertygad om att jag skulle kunna göra någon skillnad som riksdagsledamot, säger han bestämt.
Personvalet är här för att stanna. Fortfarande finns det dock åsiktsskillnader. Det finns de som tror att den enskilda individen kan stärka bilden av ett parti och de som tror att individerna skymmer partibudskapet. Mest skeptiska till personvalet är inte oväntat vänstern.
Varje politiker har sina egna styrkor och svagheter, hjärtefrågor och ambitioner. Personvalskampanjerna ger utan tvekan utrymme för att kunna ta fram politikern från under partiparaplyet.
Roger Karlsson, från Dunker i Flens kommun, brinner för centerns skatteförslag. Som politisk sekreterare i riksdagen har han också varit aktiv i framtagandet och presentationen av detta, så det kanske inte är så konstigt. Men han brinner också för bostadsfrågor liksom för ungdomars villkor och förutsättningar. Inte konstigt det heller med tanke på att han är utbildad byggingenjör och ekologisk ekonom. Det går säkert att göra en lång lista.
Men man kan inte rikta sig till alla, då slutar det med att man riktar sig till ingen. Roger Karlsson har lärt den läxan av förra valkampanjen. Det handlar om tydlighet, vem man vill nå och hur man vill kommunicera. Att tala ideologi och praktik.
Tiden i talarstolar på halvtomma torg är över, tror Karlsson på goda grunder. Det är bättre att föra dialog med en handfull än att skrika till ett hundratal.
Jag vill nå ut till kreativa människor, eldsjälar som vill förändra, som vill påverka sin egen vardag. Ge den enskilda människan makt över sin vardag. Så är det inte idag. Ett steg är att införa vårt skatteförslag som sänker skatten för låg- och medelinkomsttagare, men också stärker kommunernas skattekraft, säger han och exemplifierar med en undersköterska som tjänar 15 000 kronor i månaden med detta får 630 kronor mer i månaden än idag.
Roger Karlsson konkurrerar med Christina Andersson, som också vill toppa centerlistan. Men det är, i Karlssons ögon, en konkurrens på goda villkor. De strävar mot samma mål: att säkra en sörmländsk riksdagsplats åt partiet.
2002 kommer bli ett val där alltfler inte bara väljer en färg eller ett parti utan också en individ att ställa till svars för sina löften. Det går inte att gömma sig bakom kollektivets mantel utan att stå upp och svara när någon säger: jag röstade på dig, trodde på dig, har du gjort det du lovat?.
Det är ett ansvar och en utmaning för den som vågar och vill en politiker för 2000-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om