En liten ljuspunkt

Övrigt2004-08-31 22:13
Valet i Tjetjenien slutade som väntat med att den ryska statsledningens kandidat vann. Men valet kan varken kallas fritt eller rättvist. Detta konstaterade igår EU-kommissionen, som fördömde valet. Samma sak gjorde USA. Människorättsorganisationer har också underkänt presidentvalet, de officiella uppgifterna om ett 85-procentigt valdeltagande får bedömas som ytterst tveksamma. I Tjetjenien är verklig demokrati sedan tidigare satt på undantag.
Ändå går det att hitta någon form av ljuspunkt. Den nye Moskvatrogne presidenten Alu Alchanov har förklarat sig villig att föra samtal, om än inte förhandlingar, med separatisterna. Samtal, i kombination med verkligt demokratiska reformer, är ett måste för att nå ett slut på kriget, stärka samhället som helhet och motverka våld och laglöshet. Den ryske presidenten Vladimir Putins inhopp i presidentvalskampanjen, där han lovade att en betydligt större del av de tjetjenska oljeinkomsterna ska gå tillbaka till republiken, spelar också in.
Förutsatt att korruptionen hålls i schack skulle detta frigöra välbehövliga resurser för återuppbyggnad och arbetstillfällen i det krigshärjade området. Men det är upp till den ryska statsledningen att bevisa att löftet var mer än spekulativt valfläsk.

Demokratin i Ryssland är som helhet ett bekymmersamt projekt. Att Ryssland, under Putin, är i behov av ordentliga reformer för att stärka den demokratiska förankringen är ingen nyhet problemet är att utvecklingen dessutom verkar gå åt motsatt håll. Den som riggar ett val i Tjetjenien, behöver inte tveka länge innan det görs på fler platser. Därför är det viktigt att såväl USA som EU höjer rösten. Unionen, som en av Rysslands mer inflytelserika grannar, har ett särskilt ansvar att markera när den ser gamla totalitära drag åter ta överhanden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om