En musikant tar priset
Årets Olrogstipendium går till musikanten Jan-Olof Andersson i Bromma. Juryn anser att hans framträdanden ger stor rättvisa åt Ulf Peder Olrogs musik. Och själv gillar årets pristagare Olrog för att det svänger så bra om hans visor.
Årets Olrogstipendiat har arbetat som frilansande sångare och gitarrist sedan slutet av 70-talet. Han har spelat in ett par skivor, bland annat Ett spår av längtan 1995 med egna kompositioner, och skulle gärna göra en cd med Olrogvisor.
Jag skulle kunna tänka att spela in en Olrogskiva med jazzgitarr och kontrabas, eller varför inte med brasskvintett. Jag tycker att det ska svänga om Olrog.
Jan-Olof Andersson har haft Olrogs visor på repertoaren i många år, men han trängde in i den olrogska världen på allvar först förra året.
Jag skulle göra ett musikaliskt projekt ihop med Östgöta Brasskvintett och de föreslog Olrogs musik, berättar Jan-Olof Andersson.
Själv var han lite tveksam och funderade på hur man presenterar Olrog för unga människor i dag.
Men jag upptäckte snart att det var en onödig oro. Olrogs musik är användbar i alla lägen. Det gäller bara att framföra den på rätt sätt. Olrog själv kallade sina visor för schlagerparodier och det får inte göras alltför allvarligt.
I veckan som kommer har Jan-Olof Andersson fulltecknat konsertprogram. Förutom ett inhopp som gästlärare på vislinjen på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv rymmer almanackan konserter i Göteborg, Kungälv och Steninge. Och vid alla tre tillfällena finns musik av Olrog på programmet.
Jag brukar ha med tre, fyra Olrogvisor men ofta vill publiken höra fler, berättar Jan-Olof Andersson som själv inte kallar sig trubadur (det begreppet har blivit så urvattnat) utan istället musikant. Och han tycker att intresset för visor ökat rejält de senaste åren.
Vispubliken finns där. Det är bara så trångt om utrymmet för visan i tv och radio.
Den 27 februari, på Olrogs egen födelsedag, får Jan-Olof Andersson motta Olrogstipendiet på 15 000 kronor i Culturum. Det gör han under en Olrogkonsert, där han själv deltar tillsammans med Oxelösound storband, Claviskören från Nyköping och en kör från Tessinskolans estetiska program.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!