En nyanserad bild av Kafka

"A cup of Kafka" bjuder på spridda nedslag i den kände författarens liv. På onsdag har Nyköping Stads Teater premiär på pjäsen som kanske kan ge en något nyanserad bild av Franz Kafka.

Övrigt2014-03-08 00:00

"Kafka hade det inte heller så roligt" stod det på t-tröjorna som varenda läsande människa bar på 80-talet. Och det är som ångestriden och neurotisk dysterkvist den tysktjeckiske författaren blivit känd för eftervärlden. Men den bilden är inte helt sann, menar Kenneth Bodin som skrivit pjäsen "A cup of Kafka".

– Visst finns det en hel del ångest i hans texter, men framförallt mycket berättarglädje.

Det var under en resa till Prag för knappt två år sedan som Kenneth Bodin besökte Kafkamuseet och fick idén att skriva en pjäs om Kafkas liv och verk. "A cup of Kafka" tar sin början ett drygt år innan Kafka dör i tuberkulos, bara 41 år gammal.

– Det är en ganska fragmentarisk pjäs där den döende Kafka dras in i sina egna minnen och tankar, förklarar Kenneth.

När han började skriva manus hade han ambitionen att först läsa allt som Kafka skrivit, men han insåg snart att det var en närapå omöjlig uppgift.

– Ju mer jag satte mig in i hans liv och författarskap, desto mer insåg jag att det var just fragmentariskt. Han skrev faktiskt inte klart någon av sina tre romaner och hans privatliv var väldigt rörigt. Jag har läst breven han skrev till sin första kärlek Felice Bauer och det är verkligen en känslomässig bergochdal-bana. Kafka blev helt besatt av henne fast de bara träffats en gång, och skrev upp till fyra brev om dagen till henne. Men när Felices fader godkände deras äktenskap, skrev Kafka genast brev till honom och sa att det inte var en bra idé att de gifte sig.

Den dåliga självkänslan och maniska besattheten följda Kafka genom livet.

– Kafka ville skriva sina texter i ett enda flöde och bli helt uppslukad av arbetet. Han jobbade på dagarna och skrev hela nätterna. Det är inte konstigt att berättelserna är så spejsade, säger Karin Fichtelius som är en av fem skådespelare i "A cup of Kafka".

Hon har själv en skräckblandad fascination för Kafkas verk.

– Ofta är det vidriga berättelser, men man dras ändå in i dem. Och genom att han frossar så i det tunga och hemska slår det över i komik.

Jacob Hellichius, som spelar självaste Kafka i föreställningen, tycker att det är en missuppfattning att Kafka skulle vara tung och tråkig.

– Däremot låter han aldrig läsaren komma undan. Han ställer omedvetet krav på den som läser hans texter att verkligen dras med i berättelsen och våga dyka ner i hans tankar och känslor.

I "A cup of Kafka" får publiken bland annat bevittna en bridgekväll hemma hos familjen Kafka. Den unge Franz rör inte ens sina kort och snart övergår familjemyset i utbrott, anklagelser och dålig stämning.

– Bilden av familjen kommer från Franz själv, så hur han verkligen hade det under uppväxten vet vi inte riktigt. Men det finns ett bevarat brev till pappan som aldrig skickades iväg, där fadern beskrevs som en riktig hustyrann, berättar Kenneth Bodin.

Han har försökt lyfta fram några av Kafkas mindre kända verk i sin pjäs och hoppas kunna ge en något nyanserad bild av den kände författaren.

– Ångeststämpeln blir Kafka aldrig av med, men förhoppningsvis kan publiken också upptäcka hans berättarglädje och de fantastiskt fina historier han skrev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!