En resa genom Nyköpings historia

En resa bakåt i tiden erbjuds besökarna på Nyköpings nya stadshistoriska utställning, som öppnar på måndag. På 65 välfyllda kvadratmeter i Konsthallen skildras 300 års historia från stora branden 1665 till öppnadet av Nyköpings första kommunala daghem 1954.

Övrigt2002-03-28 11:11
Egentligen är det meningen att besökarna ska börja sin tidsresa vid leksaksskåpet från Klockbergets daghemmet och sedan långsamt vandra bakåt genom århundradena. Det minimala utrymmet i Konsthallens Östermansrum gör dock att man kan ställa sig mitt i utställningen och betrakta 300 år av Nyköpingshistoria samtidigt.
Rummet är ju ganska litet så vi har valt att visa upp ett fåtal dramatiserade fragment ur Nyköpings historia, säger utställningens formgivare Ulrika Wolff.
Problemet för museifolket har inte varit att hitta föremål och människor som kan spegla de senaste tre århundradena utan att välja bort. I arkiven finns massor av material.
Vi utgår från ett antal människor som levat i Nyköping. Det är ju faktiskt människorna som skapar historien, säger projektledaren Fredrik Blomqvist.
Därför skildras 1800-talets kamp för demokrati och rösträtt genom C H Sjöholm, Ada Gustafsson och Annie Sander. Sjöholm bildade Nyköpings första socialdemokratiska diskussionsklubb, bestående av sju klassmedvetna personer, Ada Gustafsson var liberal rösträttsaktivist och den första kvinnan i Nyköpings stadsfullmäktige medan Annie Sander var arbetare och aktiv i nykterhetsrörelsen.
Varje epok i den nya utställningen skildras på det här sättet genom några utvalda människor. Somliga är välkända namn ur historien, till exempel kyrkoherde Serenius som var med och byggde upp Nyköpings första fattighus. Andra är okända medborgare som ändå varit med och påverkat framväxten av staden. Tillsammans får de berätta om industrialiseringen, elektrifieringen och demokratiseringen av Nyköping.
Nyköpingsborna har länge efterfrågat en sådan här stadshistorisk utställning. Tillsammans med utställningarna Schack och makt och Fursten i Kungstornet kan man nu få en ganska bra bild av Nykpings historia från 1300-talet och framåt, säger Fredrik Blomqvist.
Den nya utställningen öppnar på måndag, annandag påsk, och är en del av projektet Historien längs ån där rödmålade historieskyltar och museets båthus också ingår. Men helt färdig kommer utställningen inte att vara på vernissagen.
Vi kommer att komplettera med album, där vi samlar material som Nyköpingsborna själva skickat in till oss. Det handlar om berättelser och fotografier som vi väldigt gärna vill visa upp på utställningen, berättar Fredrik Blomqvist.
Den nya stadshistoriska utställningen blir permanent i Östermanrummet. Den har kostat 550 000 kronor att producera. Nyköpings Kommun har bistått med 350 000 och resten kommer från museets olika fonder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!