En sörmländsk trio i Lusthuset
En utflyttad, en hit-och-dit-flyttande och en hemflyttad. Pelles Lusthus drar igång höstsäsongen med tre konstnärer som visserligen har sörmländsk förankring, men som inte alltid hållit sig inom länets gränser.
Föreslaget gillades. Men hur det nu var så kom Ria själv med på ett hörn. Och på Pelles Lusthus kan man nu se den sörmländska trion ställa ut ihop.
Hur man nu definierar en sörmlänning. Jessica Fleetwood har lämnat Oxelösund för att gå skulptur- och metallutbildning i Dalsland. Peter Thörn, även han ursprungligen från Oxelösund, har flyttat till Björkvik efter femton år på Isle of Man. Och Ria Roes Schwartz pendlar som alltid mellan Nyköping och Frankrike.
Men i sommar har jag varit på Öland och i Lofoten, berättar Ria som nu visar akvareller av de övergivna norska kusthusen i Lusthuset.
Lofoten tar andan ur en. Jag får vingar när jag är däruppe. Det är något med det där obestämda ljuset mittemellan natt och dag. Naturen blir alldeles stilla och tystnaden väldigt närvarande.
För tjugofem år sedan var Peter en av Rias målerielever. Och även om han i dag målar helt abstrakt, så tycker de båda att det finns en släktskap.
Ria söker de geometriska formerna och jobbar liksom jag med hela bildytan, kommenterar Peter som på Lusthuset visar måleri från sina femton år på Isle of Man. Han har hela tiden varit verksam som konstnär, men försörjt sig på allehanda andra jobb.
Jag har gjort allt från att lägga toalettrör till att göra träsniderier i en kyrka. Men för två år sedan var det dags att flytta hem. Allt har sin tid i livet.
Utställningen på Lusthuset är Peters första sedan flytten tillbaks till Sverige, men redan i oktober ska han visa upp sin konst igen. Då på Galleri Fokus i den gamla hemstaden Oxelösund.
Då funderar jag på att visa lite nyare grejer.
Jessica Fleetwood har med sig krokiteckningar och skulpturer i lera till Lusthuset. Hon har nyligen gått ut
andra året på konsthögskoleutbildningen i Dalsland och är nu mammaledig med lille Julius. På skolan har hon arbetat med olika metaller. Och ska hon välja en favorit blir det järn.
Järnet är ganska likt keramik som jag arbetat mycket med tidigare. När det blir varmt blir det mjukt och formbart på samma sätt. Många tycker att den där mjukheten är ett problem, men jag gillar det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!