En stark resa till Guatemala

Barn, som vid tre års ålder arbetar på fälten, och barn som tigger i städerna. Många av intrycken från Guatemala är starka och många av resenärerna mådde dåligt, berättar Sarah Casserfelt och Camilla Ehrnst. Livsförändrande, man får helt andra perspektiv, fantastisk. En resa man gör en gång i livet! säger de också.

Övrigt2006-05-11 16:26
Sarah och Camilla är uppfyllda av den resa till Guatemala de gjorde i mars tillsammans med Ann-Kristin Karlsson och Per Ivehammar. Alla fyra har sin arbetsplats på Borgmästarhagsskolan i Nyköping.
Treveckorsresan till Guatemala gjordes på Sidastipendium. Nu arbetar de med att föra ut sina erfarenheter på olika håll.
De är glada över att ha fått tillfälle att leva i den här annorlunda kulturen.
Guatemala är ett land med erfarenhet av inbördeskrig. Nu börjar människorna bygga upp sina liv igen.
Vi satt på ett ställe där det legat en by, men den var jämnad med marken, det fanns inte ett spår kvar, berättar Camilla. Man blev illa berörd när man satt där.
Stipendiaterna besökte byn Yalam Bojoch. Invånarna där flydde till Mexico när massakern ägde rum i den andra byn. Där levde de i flyktingläger och började återvända i slutet av 1990-talet.
Alla händelser under inbördeskriget är dokumenterade. Det finns mellan fem och sex miljoner dokument som handlar om övergrepp, dödsattester och annat.
De värsta övergreppen begicks av en general som ställer upp för nästa års presidentval. Det är en bräcklig demokrati trots att det varit fred i tio år, säger Camilla och Sarah.

Sarah och Camilla berättar om stoltheten hos byborna över saker de får beröm för. Om hur människor tar hand om varandra, om byrådet och direktdemokratin.
Varje kväll samlas byrådet för att diskutera vad som ska göras. En borgmästare väljs för ett år i taget och får sedan inte väljas om.
Men många har traumatiska minnen och många blickar norrut mot USA.
Men de är också generellt glada över att få leva i ett relativt lugn.
Resan var äventyrlig och färdsättet var ofta lastbilsflaket.

På Borgmästarhagsskolan har de gjort en utställning med bildspel. De har förberett eleverna för Operation dagsverket som var den 10 maj och där behållningen gick till byn.
Pengarna ska användas till stolar som ska snickras för skolan. Vi har verkligen fått gensvar av eleverna. Genom att vi har ett direkt samarbete med den som har hand om pengarna i byn, inga mellanhänder, vet vi att de kommer rätt.
Sara berättar att hon blivit fadder åt Felippe, tre år, och Camilla har lämnat en intresseanmälan. Fadderpengarna går till skolverksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om