En kulturell motståndsrörelse. Det är orden som Östen Nilsson använder när han ska beskriva starten för NK-villans vänner.
Föreningen bildades när Nyköpings kommun 2008 meddelade att man ville sälja det gamla huset längs ån. Förslaget väckte starka känslor och över 1000 upprörda Nyköpingsbor skrev på protestlistorna.
– Vi förstod vilket stort intresse som fanns för NK-villan och insåg också att enda sättet att göra något åt saken var att bilda en förening som kunde ta över verksamheten i huset, säger Östen Nilsson.
Efter några turer hit och dit fick NK-villans vänner ett hyreskontrakt våren 2009, men Östen Nilsson är övertygad om att kommunen trodde att engagemanget var en dagslända.
– De var mycket skeptiska till att låta oss ta över och trodde nog inte att vi skulle fixa det, och jag kan förstå dem. De hade ju själva försökt driva verksamhet i NK-villan i flera år utan att få det att funka. Varför skulle ett gäng entusiaster klara det bättre?
Men entusiasmen har visat sig bära längre än någon vågade tro. NK-villan har numera ett fullspäckat program med författarkvällar, föredrag, konserter och utställningar. 35 ideellt arbetande värdar turas om att ta hand om receptionen och det finns gott om folk som vill hjälpa til i styrelsen.
En vanlig vardag har NK-villan runt 100 besökare, mycket beroende på det populära caféet. Men även kvällstid kan det bli trångt i det gamla huset, särskilt under författaraftnarna.
– När Herman Linqvist var här i höstas kom det närmare 100 personer. Och när Ebba von Eckermann och Lotta Lewenhaupt presenterade boken om textilindustrin i Ripsa var det så mycket folk att brandmyndigheterna hade protesterat, konstaterar Torbjörn Andersson.
Han började boka författare till NK-villan för fem år sedan, och liksom Östen Nilsson lägger han numera ner minst halva sin tid på föreningen. Det är också Torbjörn och Östen som Nyköpings kommun särskilt lyfter fram när de i dag överlämnar årets kulturpris till NK-villans vänner.
– Det här är inget vanligt ideellt uppdrag. Tankarna på NK-villan pågår dygnet runt, förklarar Torbjörn.
NK-villans vänner har i dag drygt 500 medlemmar och ett pågående treårskontrakt med kommunen som också betalar tillbaka halva hyran genom föreningsbidrag. Relationerna med Nyköpings kommun är – trots en lite gnisslig start – mycket goda, enligt Östen.
– Jag tror att de är glada att vi tagit över huset och gjort något bra av det.
Inför hösten planeras en rad dialogkvällar om vetenskap och filosoficaféer där besökarna får diskutera pratisk filosofi. Relationen mellan islam, judendom och kristendom ska också in i programmet på något sätt. Och så ska författarkvällar, konserter och utställningar fortsätta ungefär som tidigare förstås.
– Vi försöker plocka upp ämnen som är aktuella och vill gärna att verksamheten här i huset ska vara lite folkbildande, förklarar Torbjörn.