Enighet över Atlanten kräver att båda lyssnar
De senaste fyra årens lärdom är tydlig: ett maktarrogant USA aliernerar Europa. USA får då svårt att förverkliga sin internationella agenda på egen hand. Kostnaderna för Irak-kriget understryker detta för Bushadministrationen. En ensam supermakt är inte så stark att den har råd att kasta bort gammal vänskap.
Men enighet över Atlanten kräver att båda sidor är redo att lyssna. USA:s utrikesminister Condoleezza Rice ville sända signaler om ett mer lyssnande USA under sitt Europabesök, tonen är likartad under president Bushs turné. Specifikt handlar det om att lappa förhållandet till såväl Tyskland som Frankrike, vars inflytande väger tungt inom EU.
Det är ingen tvekan om att USA och EU har mer nytta av varandra politiskt som vänner än som konkurrenter. Den europeiska unionen är världens främsta handelsblock, USA är supermakten. Här finns viktiga gemensamma intressen, allt från att främja frihandel och ekonomisk utveckling till att värna och främja frihet och demokrati. President Bushs resa är också en bekräftelse på att USA ser Europeiska unionen som den viktiga framtida samarbetspartnern. EU:s politiska och ekonomiska resurser är idag viktigare än Natos militära.
Som globala aktörer kommer de inte alltid till samma slutsatser. USA blundar ogenerat för den allt mer begränsade demokratin i Vladimir Putins Ryssland, eftersom staterna förenats i kampen mot terrorism. I gengäld står EU redo att börja sälja vapen till kommunistdiktaturen i Kina. Pragmatismen regerar, idealismen får stryka på foten. Som vänner borde EU och USA kunna agera med skärpa i tonen gentemot president Putins stryptag på den ryska demokratin. Kanske redan på torsdag när Bush möter Putin i slovakiska Bratislava. USA och EU borde enas om att inte sälja vapen till Kina. Om de agerar gemensamt i Mellanöstern kan den spirande fredsprocessen få det stöd som kommer att krävas för att ge någon form av resultat.
Men verklig vänskap innebär att man också förmår att ta i verkligt känsliga ämnen, som den internationella brottsmålsdomstolen, miljöfrågorna i Kyotoprotokollet samt den globala kampen mot hiv/aids. Det kräver att främst USA, under president Bush, verkligen är redo att lyssna på sina vänner.
Olof Jonmyren
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!