Enkätundersökning kartlägger fritidsvanor

Trosa och Nyköping går nu samman för att få reda på hur invånarnas kultur- och fritidsvanor ser ut. Genom en stor enkätundersökning hoppas man få svar på var budgetens pengar ska läggas.

Övrigt2004-09-13 17:30
Vad är Nyköpings- och Trosaborna intresserade av? Vad saknar de på sin fritid? Det är frågor som Trosa och Nyköping kommun hoppas på att veta inom kort. I september och oktober skickas enkäter ut till sammanlagt 6700 personer. Det är dels slumpmässigt utvalda personer som får enkäten hem i brevlådan, dels elever i mellan- och högstadiet som får göra enkäten under en lektion i skolan. Detta borgar för att eleverna verkligen svarar på enkäten, i stället för att den hamnar i en papperskorg. Om svarsfrekvensen ligger runt 65 till 70 procent tycker politikerna och tjänstemännen att det är en enkät som har hög trovärdighet.
Vi ville gärna göra en enkätundersökning om Trosabornas fritidsvanor, men hade inte möjlighet att göra det eftersom vi är en så liten kommun. Av en slump visade det sig att Nyköping också ville göra en likadan enkät, så då gör vi den samtidigt, säger Sören Pettersson (c), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Trosa.

I enkäten får kommuninvånarna svara på om de har utövat olika idrottsgrenar, bowlat, åkt skridskor, varit med i scouterna och så vidare. Det är också frågor om kulturella sysselsättningar som gått på opera, släktforskat eller varit på biblioteket. Den som svarar får kryssa i ett svar i spannet mellan några gånger i veckan och aldrig. Det handlar även om föreningsaktiviteter och hur man får information om fritids- och kulturaktiviteter, med mera. I Trosa gjordes en liknande undersökning -93.
I Nyköping har aldrig vi gjort en liknande enkätundersökning. Det här är för att vi ska kunna känna efter lite vartåt det blåser, vad folk är intresserade av, säger Micael Ardeheim (s), ordförande i kultur- och föreningsnämnden.
Undersökningen kostar 105 000 kronor för Nyköping och utgifterna delas upp i fyra nämnder. Kultur- och föreningsnämnden tar emellertid den största biten. I Trosa kostar undersökningen 80 000 och där är det kultur- och fritidsnämnden som betalar. Detta är dock pengar som båda kommunernas politiker och tjänstemän tror kommer att betala sig i slutändan.

Det ska bli spännande att se vad resultatet blir av undersökningen, nu jobbar vi lite på känn. Man vet inte riktigt hur det ser ut, säger Sören Pettersson.
Nu kan vi verkligen se var vi ska lägga resurserna och dessutom följa upp det, säger Lillemor Harne, kulturchef i Nyköping.
Målet är att undersökningen ska vara klar till runt årsskiftet. Sedan ska den helst göras om inom tre till fem år för att få material att jämföra med. Detta är naturligtvis beroende på hur ekonomin ser ut. I januari nästa år ska resultatet av undersökningen presenteras. Hur det ska gå till är inte klart än.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om