Det är andra lektionen på Jönåkers golfbana, strax söder om Nyköping. Efter svingarna i första lektionen ska nu putt och chipp klaras av. Sista lektionen är till för bunkerslag och pitchar.
– När man börjar spela golf använder man sig för det mesta av ett och samma slag, men vi ska lära oss att variera slagen, undervisar Tommy Arwidson, pro på banan.
Fem av eleverna har spelat golf tidigare på pay-and-play-banor, bara Linda Jansson är helt novis.
– Min man och jag kom överens om att när barnen blev lite större så skulle vi testa på det här, nu var det time, säger hon.
Begagnade klubbor införskaffades och nu ska hon bara få till det här med tekniken.
– Det är mycket att tänka på, hur man ska stå, hålla, rikta...det är mycket information och det är mycket som spelar in. Men när man gör rätt...ja då fungerar det, säger hon och ler brett efter att ha fått till ett bra chippslag.
Att komma ut på golfbanan är enklare i dag än för några år sedan.
– Det går lite snabbare nu, håller Tommy med om och fortsätter.
– Vårt upplägg är att vi kör en introduktion där vi går igenom alla typer av slag. Sen följer vi upp det med nybörjargolf på måndagar och ett gratis träningspass innan den lektionen, då kommer repetitionerna. Så egentligen får de mycket mer träning nu än förr.
– Men det går fortare att komma ut på banan och spela. De första rundorna är man kanske lite mer oförberedd, men man får göra det som är roligast – att spela. Det är en vinna-vinna situation.
Teoriprovet skiljer sig också åt.
– Man får göra det själv på nätet och sedan är det självkontroll. Förr satt man i en lektionssal, berättar Tommy.
Men det går inte att fuska för det.
– Vi följer upp det sedan i nybörjargolfen. Där får man först gå banan med en fadder och lära sig regler och etik; hur man ska dra vagnen, säkerhet, kratta bunkrar, laga greenerna och så vidare.
Hur länge går man med en fadder?
– Det är valfritt. Om man vill kan man ta med sig en från klubben, eller en god vän som har spelat i några år. Sen har de en teorirond de ska gå där man mer exakt visar hur man droppar en boll när man slagit i vattnet och sådana typer av regler.
Är det så här över hela Golfsverige?
– Det ska vara det, men det kan variera. Upplägget kan vara annorlunda. En del kanske kör intensivkurser på en dag men då är uppföljningen ännu viktigare. Delar man upp det som vi har gjort kan de träna lite mellan lektionerna, som de här har gjort, då hinner det sätta sig lite mer än om man får lära sig allt på en dag. Det är lätt att blanda ihop allt då.
Emil Karlsson har funderat ett tag på att skaffa ett grönt kort, dels för att få tillgång till fler banor så småningom då handikappet sänkts, dels komma ut och röra sig.
– Min sambos styvfar har tjatat på mig också, säger han med ett skratt.
För hans del är suget efter det där perfekta slaget drivkraften.
– Det är en euforisk känsla at slå ett bra slag.
Vad är det svåraste med golfen?
– Att vara konstant, att spela lika.
Alla gör dock misstag poängterar Tommy, även proffsen.
– Det gäller bara att minimera dem så mycket som möjligt, säger han.