– Det är inte så lätt att ta en roll när den krockar med sina egna åsikter och värderingar, säger Sofia Krantz, som går andra året på Nyköpings gymnasiums samhällsprogram.
Det hon syftar på är den roll hon fått som delegat för Turkiet, när lärare och elever genomför det årliga FN-rollspelet för årskurs två-elever.
Årets scenario tar avstamp i den grundlagsändring det turkiska parlamentet godkände i januari och som det ska folkomröstas om den 16 april. Om förslaget går igenom ger det president Recep Tayyip Erdogan kraftigt utökad makt. Bland annat kan Erdogan utnämna och sparka ministrar.
I Tessinelevernas scenario, som är föremål för rollspelet, har lärarna skruvat upp historien till max. I deras lagpaket görs Erdogan till en diktator, något som får utrikespolitiska konsekvenser. Upplägget ska hanteras av säkerhetsrådet och slutligen kokas ner i en resolution.
– I verkligheten är Erdogan fortfarande på pappret en demokrat men i vår version vill dra det till sin spets. Vi vill sedan se hur eleverna hanterar detta utrikespolitiska dilemma, säger samhällsläraren Lowe Casserfelt, som dessutom agerar ordförande i det fiktiva säkerhetsrådet.
Eleven Minna Uller har fått på sin lott att representera Saudiarabien tillsammans med Moa Nordström. Båda tycker att övningen är givande.
– Det är så lätt att sitta på avstånd och kritisera FN:s arbete men det här ger en tydlig bild hur svårt det är med politik, säger Minna Uller.
Eleven Nora Mhaouch representerar Turkiets delegation, som därför haft mycket att göra under rollspelet. Hon tycker också att dagen är givande.
– Det var stressande att inte på förhand få veta vilket scenario det skulle bli, även om vi kunde läsa in oss på Turkiets förhållningssätt i utrikespolitiska frågor innan. Men nu när vi är i gång är det bara kul.