Erik Ahlmark en kentaur i kanot
Inom grekisk mytologi finns en varelse, kallad kentaur, vars överkropp är en människas och underkroppen en häst. Kanotslalomkillen Erik Ahlmark, nedstucken i sin nya kanot, påminner lite oväntat om en sådan.
Det är precis så det ska kännas. Som att man egentligen inte sitter i något, säger Erik.
Erik tävlar i kanotslalom sedan fem år tillbaka. Han hade bara paddlat lite, mest på skoj, i forsen bredvid hemmet i norrländska Vilhelmina när han sökte till Nyköpings kanotgymnasium.
Jag gjorde något test som inte gick särskilt bra och var helt slut efteråt. Jag hade röta som kom in egentligen, säger Erik.
Att lämna Vilhelmina för Nyköping var enkelt.
Vilhelmina är inte så jävla lattjo så att flytta var grymt kul.
Nu pluggar han till idrotts-lärare i Uppsala, men åker hem till Nyköpingsån de flesta helger för att träna. I dag är det nollgradigt och lätt snöfall. Erik klättrar ner mot vattnet iklädd tunn knälång dräkt, som visserligen ska vara lite vattenavvisande, men ser läskigt kall ut.
Man blir varm ganska snart och fryser faktiskt inte, lovar Erik.
I kanoten sitter han hårt fast. Annars blir det som att åka slalom med en lös pjäxa. Väl i vattnet ser det oförskämt enkelt ut.
Eriks överkropp vrider och vänder på sig medan kanoten kryssar bland slalomportarna. Det gäller att ta sig snabbast runt en bana utan att röra vid portarna som hänger från linor i luften. Nuddar man blir det två sekunders tillägg.
Vattnet är alltid starkare än du själv så det gäller att utnyttja det rätt. Inte ens värsta biffen klarar att paddla mot strömmen.
Genom att sätta ner paddeln snett bakom kanoten vänder Erik på en femöring i det strömmande vattnet och tar sig igenom ännu en port. Det som ser enkelt ut kräver både teknik och styrka.
Bålen, ryggen, bröst och även armarna är det man använder mest. Höftböjaren är också viktig men benen är bihang. Allt nedanför knäna kan man slopa, skojar han.
Att kasta sig i vattnet en mörk kylig vinterdag lockar inte alltid. Vid ungefär sju minusgrader går gränsen.
Att paddla med istappar från mössan och ett islager på paddeln ger inte så mycket.
I stället blir det en hel del brottning och gym som träning under vinterhalvåret. Sen gäller det att komma iväg på träningsläger för att bli riktigt bra.
Nyköpingsån har inte mycket strömmar att erbjuda, särskilt när det inte regnat.
Vi är väl de enda som jublar när det regnar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!