Erik Carlgren talar ut om avgången: "Klart att det är tråkigt"

Erik Carlgren hade gärna fortsatt som kommundirektör i Nyköping. När han ser tillbaka är han stolt över Swenox-satsningen och att Nyköping växer. Men han tycker att han borde ha varit tydligare med de ekonomiska svårigheterna mot politikerna - och att han har varit dålig på att ge positiv feedback.

Erik Carlgren tvingas lämna jobbet som kommundirektör efter nästan 15 år. – Det är klart att det är tråkigt, säger han.

Erik Carlgren tvingas lämna jobbet som kommundirektör efter nästan 15 år. – Det är klart att det är tråkigt, säger han.

Foto:

Övrigt2019-01-22 06:00

I nästan 15 år har Erik Carlgren varit den högsta tjänstemannen i Nyköpings kommun och därmed chef för en organisation som i dag har över 4 000 anställda. Han har jobbat med såväl socialdemokratiskt styre som allianstyre och rödgrönt styre.

Läs också:Oppositionen om Carlgrens avgång – "Dyrt för skattebetalarna".

2018 var ett av flera år som Nyköping har tvingats kämpa för att hålla budgeten. Ekonomin är och har varit bland de svåraste frågorna och Erik Carlgren kan ångra att han inte var tydligare mot politikerna.

– Jag kan ångra att jag inte tidigare än nu på senare år markerade behovet av att strama åt ekonomin för att få ett bra resultat, det är en rätt så central fråga. Det är viktigt att vara lyhörd mot politikerna, men jag kanske skulle ha varit skarpare.

Men det är inte orsaken till att han måste sluta. Tvärt om handlar det om framtiden, är beskedet han har fått från kommunalrådet Urban Granström. Styrmodellen ska bytas ut och därmed ledningen.

Skulle inte du vilja eller kunna vara en del i det arbetet?

– Jo, jag kan ju tycka det. Men nu har det formats ett nytt politiskt styre som ska forma en ny ledning för mandatperioden.

Samtidigt är han tveksam till att helt byta ut styrmodellen för politikens och förvaltningens organisation.

– Personligen tycker jag att det är bra att justera det som finns, men vad är det man löser genom att byta modell? Det är i dag inte formulerat vad man vill byta till.

Under åren har det riktats kritik mot Erik Carlgren för hans hårda ledarstil. Själv tycker han snarare att han är tydlig och ställer krav. Men, medger han, han har varit dålig på att ge positiv feedback.

– Jag är tydlig i att formulera uppdrag och det har varit en övervikt på det. Det är kanske det som uppfattas som hårt hos mig.

De närmaste dagarna blir intensiva. Senast nästa torsdag, som är hans sista dag, måste han lämna över. Under tiden håller han på att sätta sig in i "pensionssystemets mysterier", något han inte alls har tänkt på tidigare. Hur han ska tillbringa tiden som pensionär vet han inte riktigt än, men till att börja med ska det bli mer tid åt familj och barnbarn.

– Men jag kommer att sakna alla människor som jag arbetar nära. Och att kunna vara med och bidra till Nyköpings framtid och utveckling.

Erik Carlgren om

Ostlänken: Det jag är mest nöjd med att det är klart att den ska byggas för det är så oerhört viktigt för Nyköping.

Skolresultaten: Personligen tycker jag att det är den viktigaste frågan och där har Nyköping inte lyckats. Jag är glad att det finns en stor enighet i den politiska ledningen och oppositionen att fokusera på skolresultaten.

Framtiden: Den demografiska obalansen blir en stor utmaning för Nyköping och många kommuner.

Styrmodellen: I grunden har jag svårt att säga att det är något fel på den. Jag kan se att det finns skäl att arbeta på annat sätt och titta på styrning och ledning. Alla mål och policies har vuxit organisationen över huvudet. Men det finns inte ett annat system på hyllan att hämta, alla kommuner gör på olika sätt.

Pensionen: Det är fascinerande vad komplexa system vi har, jag har inte tänkt på det utifrån mitt eget perspektiv. Jag vet inte vad jag gör om ett år, men jag tror att de som känner mig skulle ha svårt att se att jag ska ta det lugnt nu.

Erik Carlgren har arbetat i Nyköpings kommun sedan 1981 då han började som naturkunskapslärare på Tessinskolan. Så småningom blev han studierektor och senare gick han över till förvaltningen och fick ansvar för gymnasie- och vuxenutbildning i kommunen. 1996 blev han skolchef och 2004 klev han in som kommundirektör. I fredags meddelades att han lämnar sitt jobb. Uppgörelsen ger honom 20 månadslöner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!