Erik ska tävla med sin mat
Erik Löth rör sig snabbt mellan spisen, värmeskåpet och tallrikarna. Han ska lägga sju tallrikar och maten ska vara varm. Det är en av de svårigheter han kommer att möta vid tävlingen till Årets kockelev i Göteborg.
Idag tränar han på sin tävlingsrätt, Rödspätta Grenoble (á la Erik). Dagens upplägg äter lärarna upp.
Självklart häller Erik såsen på tallriken och strör i rödbetsbitar. Under tiden berättar han om sig själv och ger ett lugnt och stabilt intryck.
Jag är mycket nervös, erkänner han dock på en direkt fråga.
Erik Löth är sistaårselev på Nyköpings Restaurangskola. Bor i Nyköping under studierna men kommer från Stockholm. Han tycker skolan är bra, den är bra för honom.
Det är mer ett kall att bli kock. Jag älskar att laga mat, berättar han mitt i arbetet. Jag har tyckt att det varit jätteroligt ända sedan jag var liten. Det är roligt att hitta på nya smaker, man överraskar alltid sig själv.
För att delta i tävlingen om Årets kockelev får man söka. Den sökande får skicka in en kravrätt, som i år var kycklingfilé, som i Eriks tappning blev en ankleverfylld kycklingfilé med potatismos och sauerkraut. Så blev han uttagen till finalen. En av åtta.
Det är roligt att delta, ett test. Man får se hur man ligger till jämfört med andra.
För tävlingen har Erik försökt hitta en klassiker. Rätten ska innehålla rödspättafilé, det är enda ramen.
Jag har byggt vidare på en gammal rätt med rödbetor och kapris och återskapat den. Det är viktigt med den personliga touchen. De sista dagarna före tävlingen blir det mycket träning så att allt sitter i ryggraden. Att hinna lägga upp på tallrikarna så att maten håller sig varm är viktigt. Man får ha en riktigt varm tallrik.
Trots det enorma utbud som finns av mat från olika länder menar Erik att det finns mycket att upptäcka och som kock blir man aldrig fullärd.
Efter skolan ska jag resa lite, prova mig fram utomlands som kock. Jag tycker speciellt att det japanska köket är spännande, det är rent och där finns hur mycket som helst. Att japanerna inte använder salt är ganska intressant.
Självklart drömmer även Erik om en egen restaurang i framtiden. Något nyskapande har han tänkt sig. Men först ska han lära sig ordentligt. Förhoppningsvis kan en bra placering i tävlingen nästa vecka vara en merit när han praktiserar och suger upp kunskap.
Att vara en av åtta i Sverige är ju bra. Det är långt ifrån alla som kommer dit, säger han.
Av de åtta finalisterna är bara en kvinna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!