Etisk kapitalism och tillit är en win-win

Kapitalismen har spårat ur och vi ­behöver ett systemskifte. I dag är det inte bara kommunster som säger så. De senaste månaderna har den uppfattningen fått en helt ny anhängarskara: kapitalist­erna själva.

Övrigt2011-11-22 05:00

Regeringen, EU, världens tredje rikaste man Warren Buffet, amerikanska miljonärer och ekonomiska tänkare säger samma sak: sans och moderation måste bli nya ledord. Vilka åtgärder som måste vidtas varierar i olika delar av världen.
Genom historien har det kapitalistiska systemet visat sig vara det mest hållbara. I kristider har det i stor utsträckning varit organiskt självreglerande. Nu tycks en ny brytningstid hägra. En ekonomisk lutheranism gror i de kapitalistiska lägren.
Det är frestande att jämföra vår tid med den brytningstid som ägde rum i det senmedeltida Italien, födelseplatsen för dagens banksystem. 1400-talet var gränslandet mellan det vi i dag kallar medeltiden och renässansen. De antika idealen med dygd och moral återuppväcktes, vilket (delvis missriktat) har beskrivits som humanismens återkomst efter den mörka medeltiden.
Porträttet av en senmedeltida framgångsrik kapitalist tecknas av historikern Gunnar Dahl i hans doktorsavhandling Trade, Trust and Networks. Enligt Dahl var riskbenägenheten bland köpmännen låg, långsiktigt investerande premierades och tillit till handelspartners var grundläggande. Det var nödvändigt på grund av utvecklingen mot ett allt mer komplext samhällsekonomiskt system. Navet i utvecklingen var det första steget i globaliseringen, handeln över världshaven.
Enligt dagens lutheranska kapitalister har långsiktighet, etiskt investerande och riskmedvetenhet försvunnit ur systemet. Så kallad daytrading har avhumaniserat handeln och skurit av kontakten mellan värdehandlingar och reella resurser.
Precis som senmedeltidens köpmän har de lutheranska kapitalisterna insett att tillit är centralt för att systemet ska fungera på lång sikt. Nu efterlyser de lågt risktagande, återupprättat förtroende för aktiemarknaderna och långsiktigt investerande.
Naturligtvis eftersom de på lång sikt kan tjäna pengar på ett sådant system. I analogi med det går ett allt mer utbrett CSR-arbete i många företag (corporate social responsibility), fritt översatt företagens sociala ansvarstagande.
Att det leder till fördelar även för icke-förmögna människor är en lika välkommen effekt. Det har inte varit följden av de senaste årens sekundsnabba robotstyrda aktiehandel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om