EU-svala Sverige firar Europaveckan
914 maj uppmärksammas Europaveckan med seminarier och evenemang i hela landet. Men enligt förre EU-parlamentarikern Peder Wachtmeister (m) har Sverige långt kvar till att bli ett riktigt EU-land.
Inget av partierna i riksdagen medverkar till att göra Sverige till ett Europaland. Svenskar i allmänhet visar inte upp någon glöd i dessa frågor.
Ute i Europa lever minnena av två världskrig och där vajar den mörblå flaggan med gyllene EU-stärnor vid varje offentlig institution. Svenskarna, däremot, fortsätter att förhålla sig mycket svalt till medlemskapet, vilket EU-vännen Peder Wachtmeister beklagar. Fast han är inte förvånad.
Hur ska man kunna begära att folket ska känna ett engagemang när inte riksdagsledamöterna gör det?
I dag tar riksdagens EU-nämnd hand om EU-frågorna. Peder Wachtmeisters förslag är att aktivera riksdagens samtliga ledamöter genom att låta varje utskott arbeta utifrån ett EU-perspektiv. Han efterlyser den folkbildning i form av studiecirklar om EU-fördraget som utlovats men inte blivit av.
Det nya EU-fördraget går att läsa. Varför finns det inte i bokhandeln?
Svenskarna är nio miljoner invånare bland 450 miljoner europeiska unionsinvånare, det motsvarar två procent.
Då gäller det att synas och höras. Marit Paulsen fick stort inflytande på den liberala gruppen genom sin flitiga närvaro i debatten.
Det Göran Persson (s) säger som ordförande för OECD-mötet i Bryssel skulle han kunna säga på hemmaplan, enligt Peder Wachtmeister. Han finner det märkligt att statsministern byter perspektiv inför det egna landets väljare.
Se hur lilla Danmark hela tiden gjort sig gällande i EU. Likadant är det med Finland.
Som EU-parlamentariker fick Peder Wchtmeister två förfrågningar om EU från riksdagsledamöter.
Större var inte intresset! Jag fick ringa själv för att påverka ledamöter. Hos gymnasieelever är engagemanget större. De vet att de kan plugga och starta företag i ett EU-land.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!