Euphrasia fick sin drömresa

Hon har aldrig varit i Sverige tidigare, men för många Nyköpingsbor är Euphrasia Moshi ändå ett känt och kärt ansikte. Åtminstone för de 80-tal elever från Gripenskolan som läst på ulandsprogrammet och besökt Tanzania.

Övrigt2007-08-01 16:20
Hon brukar bjuda på afrikanska festmåltider som hon tillagar över öppen eld.
Hon tillhör Chaggafolket, känt för sina duktiga affärsmän. Euphrasia arbetar på en internationell skola. Den ligger vid foten av Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, och har elever från hela världen.
Jag har städat skolan och elevernas bostäder sedan 1970-talet. Det är torrt, blåsigt och väldigt dammigt i Kilimanjaroregionen, säger hon.
Euphrasia kom för att besöka sina svenska vänner, bland andra Gripenläraren Jan Wreeby och skolans förre rektor Hans Forsberg med familjer.
Under drygt två veckor har hon sett mycket. Stockholm så klart, men även Nyköping med omnejd. Skärgården. Och glasblåsare i aktion.
När SN träffar henne kommer hon in med båt från Risö där hon bor hos Jan och Birgitta Wreeby. Hon är klädd i en mycket vacker afrikansk klänning och en turban i samma mönster.
Vilka är dina intryck av Sverige?
Ni har många stora och vackra gamla hus och många bilar. Vägarna är bra, landet fridfullt och människorna vänliga.
Men det som kanske gjort starkast intryck på Euphrasia är grönskan, havet och de många insjöarna.
Så mycket vatten har vi inte i Tanzania.
Att sommaren under hennes besök varit ganska kärv är inget hon fäst sig vid.
Nej, den är ungefär som vår vinter, säger hon.
Euphrasia är mycket stolt över sitt Kilimanjaro. Hon har aldrig varit uppe på toppen, men berget har stått som en fond till hela hennes liv.
Det är ett mycket vackert berg.
Till vardags talar hon swahili, men hon har läst engelska, som också är undervisningsspråket på skolan. Några svenska fraser har hon också plockat upp: Tack så mycket. Hej då. Hur mår du?
Euphrasia är 55 år. Hon har två söner, Wilhelm och Menas, 30 respektive 24 år gamla. Wilhelm monterar mobiltelefonmaster, Menas är busschaufför. Båda arbetar i huvudstaden Dar es-Salaam.
Att få hälsa på sina vänner i Sverige har länge varit Euphrasias dröm. Men ytterligare en har hon. Hon skrattar lite generat när hon yppar det:
Ja, nu väntar jag på att få bli farmor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om