I början av 1970-talet bildades Working Weekends on Organic Farms ( Wwoof) som i dag bytt namn till World Wide Opportunities on Organic Farms. Innebörden är dock densamma, det handlar om att välja ut en gård i världen där man kan tänka sig att jobba under en kortare eller längre tid. I utbyte får man mat och husrum.
På Peterslunds gård utanför Björnlunda finns i dagsläget tre volontärer. De sliter med att skörda tomater, morötter, vitkål, kronärtskockor och alla andra grönsaker som växer på åkrarna och i växthusen.
21-åriga Beatrice de Monte från Toscana är i vanliga fall student och pluggar främmande språk på universitet i Italien.
– Jag läser svenska och engelska. Det kan ju förklara varför jag hamnat här. Fast jag ville nog också ha en förändring i livet men det var även lite lockande att se Sverige på det här sättet, säger Beatrice som jobbat på gården i två veckor och åker hem sista augusti.
20-åriga Emily Campbell King från Southhampton i England har en annan ingång eftersom hon faktiskt funderar på att studera vidare i ämnet hållbara jordbruk.
– Jag har till och med en lite anteckningsbok med mig där jag skriver ner allt jag lär mig. För jag har fått massor av ny kunskap om olika ekologiska odlingssätt och knep, säger Emily Campbell King som är fascinerad över att det är så många fler ekobönder i Sverige än i England.
På frågan om de träffat lokalbor så erkänner de att de inte hunnit med det även om de faktiskt varit i Stockholm en helg i samband med Bondens marknad.
När det maten så erkänner Beatrice att hon inte är vegetarian men att under veckorna på Peterslund så har hon inte ätit en enda köttbit.
– Även om jag inte äter kött varje dag hemma i Italien så har det varit en nyttig erfarenhet att upptäcka att jag mår bra av det.
Malin Schreiber som tillsammans med sin man driver Peterslunds ekoodlingar tycker att det är välkommet inslag med volontärerna som finns på gården under säsongen april-november.
– De bidrar verkligen så det betyder mycket för oss.
När det gäller boendet för volontärerna så finns det en inredd liten lägenhet på övervåningen ovanför gårdsbutiken samt en husvagn bland annat.
– Vi har haft folk från Dubai och Kanada som jobbat här men de flesta är från europeiska länder. I dag pratar de flesta engelska så det är inget problem, säger Malin Schreiber.
– Fast jag pratar bara tyska med Malin, inflikar Anna Klinke från Wiesbaden som just kommit tillbaks från fältet där hon skördat rödbetor.