Expert berättar om leksakernas historia
Avlagda leksaker är värda ett bättre öde än papperskorgen. I alla fall vissa. I morgon kommer leksakssamlaren och experten Peter Plunkty till Oxelösund och berättar om leksakernas historia och hur man skiljer en dyrgrip från ett värdelöst föremål.
Oftast är det saker som jag har sett många gånger förut. Men då och då kommer folk med väldigt egendomliga saker som inte ens jag har sett, säger Peter Plunkty.
Vanligt förekommande leksaker är celluloiddockor från 1940-talet, bilar och barbiedockor. Själv skulle han dock gärna se mer orginella saker, även om de kanske inte är så värdefulla.
Jag skulle vilja se lite mer primitiva, enklare föremål som är kulturhistoriskt intressanta. Till exempel saker som man har gjort själv. Jag är både museieman och kulturhistoriskt intresserad och tycker alltid att det är kul att se saker som jag aldrig sett förr.
De leksaker som kan vara riktigt värdefulla är dock sällan de som har snickrats ihop hemma. Det som inbringar riktigt höga summor på samlarauktioner är gamla leksaker som redan när de köptes var dyra.
Handmålade fabrikstillverkade leksaker från 18901910-tal i gott skick kan gå för väldigt mycket pengar. En ångmaskin från den tiden kan gå för så mycket som en miljon.
Peter Plunkty började samla på leksaker redan på 1960-talet. Under 1015 år var han i stort sett ensam leksakssamlare i Sverige och lyckades få ihop en imponerande mängd föremål. 1980 startade han Stockholms leksaksmueum, ett museum fyllt med allt från dockskåp till Märklintåg och leksaksbilar från olika tider.
Tolv år senare gjorde en hyreshöjning att han kände sig tvungen att avsluta hela verksamheten och sälja samlingen. Nu tillhör leksaksmuseets 30 000 föremål stora samling staden Rom och väntar på att ett stort barnkulturmuseum ska byggas.
Vad är det som är så speciellt med leksaker?
De väcker känslor. Alla har vi varit små och alla har lekt. Leksakerna får minnen att väckas till liv.
Sedan samlingen såldes till Italien har Peter Plunkty själv slutat med leksakssamlandet. Dels för att leksaker nu har blivit en stor industri, det är svårt att som privatperson få ihop en samling utan att ruinera sig, dels för att har man en gång samlat ihop 30 000 föremål kan det kanske räcka. Men en gång samlare alltid samlare.
Nu samlar jag på reklamskyltar i emalj och håller på att skriva en bok om det.
Johanna Kvarnsell
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!