Expert: "Brandkärr nära "tippingpoint" – varnar för negativ spiral

En dödsskjutning kan räcka för att en redan negativ våldsspiral i Brandkärr ska bli okontrollerbar.– Brandkärr är nära tippingpoint, säger Ingvar Nilsson, nationalekonom och expert på utsatta områden. Nu skärper han tonen mot det politiska styret i Nyköping.

Nationalekonomen Ingvar Nilsson har bland annat forskat om samhällskostnaden för människor som hamnar i utanförskap. Han menar att det är nödvändigt med tidiga insatser för barn som är i riskzonen att hamna i utanförskap och på sikt riskera att fångas in av kriminella gäng.

Nationalekonomen Ingvar Nilsson har bland annat forskat om samhällskostnaden för människor som hamnar i utanförskap. Han menar att det är nödvändigt med tidiga insatser för barn som är i riskzonen att hamna i utanförskap och på sikt riskera att fångas in av kriminella gäng.

Foto: TT Leif R Jansson /

Övrigt2018-10-27 07:18

Ingvar Nilsson är nationalekonom med inriktning på vad utanförskap kostar kommuner, myndigheter och samhället i stort. Han är väl insatt i problematiken i Brandkärr och för tre veckor sedan föreläste han för 130 förvaltningschefer, polis, skolpersonal, tjänstemän och politiker i Nyköpings kommun.

Ingvar Nilsson säger att det krävs en tydlig politisk övertygelse om man ska kunna ta de tuffa strategiska beslut som krävs för att bryta utanförskapet i Brandkärr. Något han tycker saknas i Nyköpings politiska ledning. Kommunen har fått nio miljoner kronor i statsbidrag i år som är öronmärkta för Brandkärr, men Ingvar Nilsson kallar det felräkningspengar. Han hävdar att kommunen måste skjuta till pengar och det måste ske nu.

– Nyköping har en svag politisk ledning och saknar insikt på djupet om problematiken i Brandkärr. Det måste tas en massa obekväma beslut framöver om utvecklingen ska stävjas men jag upplever att man väjer, säger han.

Ingvar Nilsson ger dock cred till flera av Nyköpings förvaltningschefer som han uppfattar tar situationen på fullaste allvar. Han hänvisar även till sin egen rapport "Rinkebymiljarden" som han författat tillsammans med utvecklingskonsulten Eva Nilsson Lundmark, där de ur ett socioekonomiskt perspektiv räknat ut vad som skulle krävas för att komma tillrätta med allt från kriminalitet till skolresultat i Rinkeby, som anses vara ett av Sveriges mest utsatta områden. Och vad utanförskapet kostar samhället.

Trots den senaste tidens rapportering om skjutningar och en knivskärning i Brandkärr, understryker Ingvar Nilsson att Brandkärr i nuläget inte tillhör de 23 bostadsområdena i Sverige som räknas som de mest utsatta. Däremot är Brandkärr alltså nära en brytpunkt och en dödsskjutning skulle kunna utlösa en okontrollerbar våldsspiral. Skulle det ske menar Ingvar Nilsson att samhället riskerar att helt tappa kontrollen över området.

– Vi är inte där ännu. Men det är ohyggligt angeläget att massivt ta situationen i Brandkärr på största allvar, säger han.

SN har tidigare skrivit om kommunens egen rapport "Lägesbild Brandkärr" som belyser de problem som miljonprogramsområdet står inför. Rapporten varnar för parallella samhällen och att en grupp av de somaliska innevånarna håller på att radikaliseras, samt att drogförsäljning sker på öppen gata. Ingvar Nilsson tycker man ska ta rapporten på största allvar och särskilt delen som pekar på att förskolebarnen i dag inte lär sig svenska.

– Säg att det finns 200 barn i förskolan i Brandkärr som är somalisktalande. De kommer börja skolan som sjuåringar utan att ha tillgång till det svenska språket och utgör därmed en rekryteringsbas rakt in i kriminalitet och utanförskap. När de här kidsen kommit upp i högstadiet är det kört, säger han.

Integration måste börja redan i förskolan. Att vänta med att bygga en ny förskola vid Träffen till 2020 är en för långsam process tycker Ingvar Nilsson. Han vill även understryka att det inte bara handlar om att bryta utanförskapet för de somaliska barnen genom att ställa krav på föräldrarna, utan att man även måste vara tuff även mot svenska föräldrar som flyr skolor med många invandrarbarn.

– Det här måste göras skyndsamt. Men min bild är att politikerna i kommunstyrelsen är i behov av ett uppvaknande. Det är fint att de vill ha ett nytt föreningshus i området. Men de måste våga ta i de stora frågorna.

Han nämner Södertälje som enda exempel i Sverige, där ett samhälle lyckats bryta en negativ utveckling efter att en brytningspunkt var överskriden. Hela samhället fick ta tuffa strategiska beslut för att komma tillrätta med det våldsamma gangsterkrig som följde efter dubbelmorden i stadsdelen Ronna sommaren 2010. Kraftfulla tag från hela samhället ledde till att kriminaliteten stävjades. I övrigt finns inga andra exempel, säger Ingvar.

Så vad krävs av Nyköpings kommun för att inte Brandkärr ska sluta som det gjorde i Ronna?

– Hela den politiska ledningen måste involveras, tillsammans med polis och andra aktörer och våga avfärda enkla lösningar. Alla måste ha en samsyn. Brandkärr är vid en tippingpoint. Om inte det politiska styret håller med om det, blir det svårt att ta det stora grepp som krävs.

Bakgrund Brandkärr

2017 beställde Nyköpings kommun en problembeskrivning över Brandkärr som går under arbetsnamn Lägesbild Brandkärr.

Lägesbilden trycker i huvudsak på fem problembilder som ligger till grund för hur kommunen i dag ska jobba.

De fem åtgärdspunkterna fokuserar på otrygghet, trångboddhet, samhället i samhället, mottagande av nyanlända och brist på språkkunskaper.

Källa: Nyköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!