Expert protesterar efter gymchefens beslut i Gnesta: Därför är styrketräning bra för barn

Fysioterapeut Michael Snällman beklagar att chefen för Freja bad och gym sagt att unga under 15 år inte bör gymträna.

– Om jag som professionell förordar att barn och unga styrketränar så blir det olyckligt när en kommunal chef för simhallen och gymmet säger att det är skadligt, menar Michael Snällman, fysioterapeut i Gnesta.

– Om jag som professionell förordar att barn och unga styrketränar så blir det olyckligt när en kommunal chef för simhallen och gymmet säger att det är skadligt, menar Michael Snällman, fysioterapeut i Gnesta.

Foto: Privat

Övrigt2017-04-27 06:56

– Den samlade kunskapen visar att anpassad styrketräning förebygger andra idrottsskador och ger positiva hälsoeffekter, menar Snällman.

SN har tidigare rapporterat om tre 14-åringar som ansåg att det var åldersdiskriminerande att de inte fick träna i gymmet på grund av 15-årsgränsen. Men Malin Broquist, chef för Freja bad och gym gav ett skäl till varför åldersgränsen finns:

– Det har att göra med unga människor som fortfarande växer inte bör gymträna för tidigt, säger Malin Broquist som syftar på att vissa rön hävdar att det rent av kan vara rent av skadligt.

Något som fysioterapeuten Michael Snällman anser är märkligt eftersom det snarare är så att det samlade forskningen och kunskapen idag pekar åt motsatt håll.

– I dag är det snarare väldigt viktigt med aktivitet och rörelse i våra stillasittande liv, menar Michael Snällman som dagligen hjälper behövande i alla åldrar på Vårdcentralen i Gnesta.

Han efterlyser mer fokus på vikten av att arbeta kunskaps- och evidensbaserat så att inte diskursen kretsar kring icke relevanta faktorer.

– Har man inte resurser eller kunskap att på rätt sätt introducera yngre personer eller upprätthålla ordningen på gymmet så bör det vara argumentet för att man inte kan erbjuda träningsmöjligheter, inte att det är skadligt, hävdar han.

– Annars bör man ifrågasätta att gränsen är satt till 15 år eftersom unga normalt inte växt klart förrän i 17-20 årsåldern beroende på kön och när man kommer i puberteten.

Enligt Riksidrottsförbundet så bör barn och unga styrketräna på ett lekfullt sätt redan från 7-8-årsålder. Träningen både stärker och bygger upp kroppen samt ger god kroppsuppfattning. Även den mentala hälsan stärks.

"Styrketräningen har en given plats i en optimal, allsidig fysisk träning som på bästa sätt främjar barns utveckling" står det i förbundets kunskapsöversikt om styrketräning för barn och unga.

– Barnen lär känna sin kropp helt enkelt. I Freja finns dessutom olika sätt att träna på vilket är desto mer stimulerande. Det är något som bör uppmuntras, menar Michael Snällman.

Malin Broquist förklarar åldersreglerna i gymmet:

– Innan vi öppnade badet så benchmarkade vi med flera andra gym och många hade 15-års gräns med hänvisning till att unga människor inte bör träna med tunga vikter i ett gym. Unga människor bör träna allsidigt.

– Nu har Freja bad och gym varit öppet i åtta månader och regeln 15-årsgräns får både ris och ros. I framtiden kan vi kanske komma att utvärdera denna regel.

Socialstyrelsen rekommenderar:

Alla barn och ungdomar rekommenderas minst 60 minuters daglig fysisk aktivitet.

Aerob fysisk aktivitet på hög intensitet bör ingå minst tre gånger i veckan.

Muskelstärkande och skelettstärkande aktiviteter bör ingå minst tre gånger i veckan. Sådana aktiviteter kan utföras som en del i lek, löpning och hopp.

Källa: Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet och antagna av Svenska Läkaresällskapet och Barnläkarföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om