Få anmäler diskriminering

Trots lagar och regler särbehandlas invandrare i arbetslivet. Men mörkertalet är stort. Vi räknar med att bara uppemot fyra procent av dem som diskrimineras i arbetslivet gör en anmälan, säger Sonya Aho, vid diskrimineringsombudsmannen, DO.

Övrigt2004-03-29 16:41
Arbetssökande med utländska namn kan ha svårare att få jobb. De kanske får sämre lön och arbetsuppgifter. Men för många är steget till en anmälan långt.
Det är känsligt, man är rädd för att förlora jobbet om man bråkar. Och det finns en stor okunskap, man vet inte sina rättigheter, säger Sonya Aho.
Antalet anmälningar till DO ökar stadigt. DO fick förra året 349 anmälningar om diskriminering i arbetslivet. Mer än hälften gällde anmälningar mot privata arbetsgivare. DO tror att ökningen av anmälningar beror på att fler känner till myndigheten, snarare än att fler blir diskriminerade.

Arbetsgivare är skyldiga att förebygga diskriminering på jobbet och ska också sätta mätbara mål och vidta konkreta åtgärder för etnisk mångfald.
Det står inte uttryckligen i lagen att företagen måste ha en etnisk mångfaldsplan men som jag ser det är det nästan omöjligt att göra det om man inte för ner det på papper, säger Sonya Aho.
Många företag funderar inte över att det kan förekomma diskriminering på deras arbetsplatser. Det finns en väldigt utbredd förnekelse. Man slår ifrån sig och reflekterar inte över sina egna fördomar.

Storföretaget SSAB i Oxelösund har en skriven jämställdhets- och mångfaldsplan. Här finns sedan länge en tradition att rekrytera personal med annan etnisk bakgrund än den svenska.
Det är viktigt för hela vår verksamhet, säger förhandlaren Arja Roulamo-Rasck. Vi har mycket personal med utländsk bakgrund det gäller hela kedjan, från produktionen till olika chefsbefattningar.
Om vi ser några tecken på diskriminering reagerar vi direkt. Det får inte förekomma här. För något år sedan omplacerade vi en person som gjorde rasistiska uttalanden mot en arbetskamrat. Han sa något i stil med Jag tycker att du kan åka hem . Det hände på fritiden, men det spelar ingen roll. Vi kan inte acceptera ett sånt beteende, säger Roulamo-Rasck.

Vid Saab Automobile i Nyköping jobbar cirka 400 personer. Företaget har inte tyckt sig behöva en skriven plan för att främja etnisk mångfald och motverka diskriminering.
Här arbetar invandrare från många olika länder, det har aldrig varit några problem, säger personalchefen Marianne Carlsson. På sommaren när vi har semestervikarier ser jag på lönelistorna namn som jag knappt kan uttala. Och för några år sedan var det en anställd som ville be på jobbet, han skulle vända sig mot Mekka och behövde en plats att lägga sin bönematta, då löste vi det.
På Saab finns en kommitté som ska hantera jämställdhets- och diskrimineringsfrågor. Där kommer det från och med nästa möte även att ingå ett integrationsombud från fackförbundet Metall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om