Få både rörelse och solsken – håll i gång utomhus

Gymmen töms i takt med att temperaturen stiger utomhus. Men detta behöver inte betyda att man struntar i att röra sig. Emil Thebo visar hur man på ett enkelt och skonsamt sätt kan använda sig av utegymmet.

Övrigt2018-06-08 09:06

Själv tränar han varje dag och har testat på det mesta – allt i från brottning, till armbrytning, till crossfit och den fängelseinspirerade träningsformen caliestenics. Han är också initivativtagarna till ett av Sörmlands utegym.

– Jag gillar variation i min träning och tränar nästan varje dag, berättar Emil Thebo.

Utegymmet har för honom blivit en plats för både träning och socialt umgänge.

– Det är många som kommer hit för att hänga och träna tillsammans. Det blir mer socialt. Sen blir det en välmåendegrej av att vara ute i naturen också. Här kan vi springa, köra på gymmet, simma, berättar han.

Träningen är för honom själv just nu ett sätt att hålla i gång och den kroppsviktsbaserade träningen tycker han ökar känslan av att vara fri i sin kropp.

– Man måste börja med att våga försöka. Och lära sig att ramla, hela tiden ha en plan B. Man växer av motgångar och hade det varit helt lätt hade alla gjort det, konstaterar han.

Hängande benlyft är en övning för magmusklerna och bålen och samtidigt utmanar greppstyrkan.

Steg ett: Greppa stången och häng först rakt ned.

Steg två: Spänn magen och dra långsamt upp benen så att knäna böjs i en 90 graders vinkel, utan att svinga med kroppen. Sikta på att hålla överkroppen still under hela övningen. För sedan ned benen till en hängande position och upprepa. Avancerad: lyft benen till en 90 graders vinkel mellan höften och låren utan att böja på knäna.

Situps på bänk (perfekt för att slippa smutsiga kläder). Kan även göras på marken med en filt, då som en klassisk situp. Tränar de yttre magmusklerna främst.

Steg ett: Kila fast fötterna och sätt dig till rätta med knäna böjda. Håll händerna vid fötterna i startpositionen.

Steg två: Börja luta överkroppen bakåt och lyft händerna så att du inte tar stöd med dem. Du kan placera dem i kors över bröstkorgen eller hålla dem i höjd med huvudet. Tänk på att spänna bålen, ett sätt att göra det kan vara att dra in naveln mot ryggraden. Rulla sedan ned så långt du orkar eller tills ryggen ligger platt mot bänken. Rulla sedan uppåt till startpositionen och upprepa så många gånger du orkar.

Step-ups på bänk tränar fram- och baksidalår och sätesmuskulaturen samtidigt som flåset kommer igång. Anpassa höjden och tempot utefter din förmåga.

Steg ett: Ställ dig framför bänken med fötterna jämsides i höftbredd och tårna pekandes framåt. Placera sedan ena foten en bit in på bänken, som att du tar ett stort kliv.

Steg två: Tryck ifrån med foten på bänken så att du med hjälp av benet lyfter kroppen och placera den andra foten bredvid den andra. Alternera mellan fötterna och variera höjden och hastigheten, beroende på om du vill träna musklerna eller flåset mest – ju snabbare desto mer ansträngande konditionsmässigt och ju högre bänk desto större muskulär belastning.

Traditionell dip är en mångfacetterad överkroppsövning som bland annat tränar axlar och armar. Den är dock tung så de flesta behöver göra den lättare till en början genom att alternera – till exempel genom att sätta upp benen så att de vilar i samma nivå som överkroppen.

Steg ett: Greppa två parallella stänger med händerna och ha utsträckta armar i startpositionen. Placera fötterna, fullt utsträckta, på en höjd så att du liknar ett L i startpositionen.

Steg två: Böj armbågarna rakt bakåt, tätt intill kroppen och inte utåt. Stanna vid 90 graders vinkel och pressa dig sedan uppåt med hjälp av armarna. Se till att du lutar dig lite framåt i övningen så går armbågarna lättare i rätt rörelsebana bakåt.

Pull-ups med stöd gör dig starkare i rygg, armar och bål. Och i den alternativa versionen, där du själv med hjälp av benen avgör hur mycket belastning överkroppen ska få, behöver du inte vara rädd för att ramla ned!

Steg ett: Ta tag i en relativt låg horisontell stång. Placera fötterna höftbrett lite framför dig och greppa stången brett och som du skulle hänga i den, med handflatorna ifrån dig. Räta ut armarna och böj på knäna.

Steg två: Dra dig uppåt med armbågarna riktade utåt och med stolt hållning där bröstkorgen pekar lite snett uppåt. Fokusera på att känna efter i skulderbladen ned mot armhålan för att få kontakt med ryggmusklerna. Dra dig upp tills hakan passerar stången (eller lite lägre beroende på stångens höjd). Sänk sedan ned till startposition och börja om.

Alternativ: Testa att köra ståendes på ett ben i stället för två. Blir mer krävande för balans och lite tyngre!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!