Få utnyttjar chansen att låta andra vårda barnen
Mormor, farfar eller en kompis kan få pengar från försäkringskassan för att ta hand om ditt sjuka barn. Men det är få föräldrar som utnyttjar den möjligheten.
Är svaret nej? Då är du inte ensam få småbarnsföräldrar känner till möjligheten.
Mindre än en procent av alla anmälningar som görs för att ta ut tillfällig föräldrapenning görs av någon annan än föräldern, berättar Ann Eva Askensten, chef för försäkringskassans avdelning för barn, familj och handikapp.
Och då är föräldrabegreppet i det här sammanhanget ändå ganska vitt. Styvföräldrar räknas exempelvis som förälder.
Det finns förstås några villkor för att försäkringskassan ska betala ut ersättningen. Exempelvis att den som tar hand om barnet egentligen skulle ha jobbat den aktuella dagen. En pensionerad mormor eller någon som ändå var ledig från jobbet kan alltså inte få tillfällig föräldrapenning.
Och så måste barnet förstås vara sjukt, alternativt att barnets ordinarie vårdare, till exempel dagmamman, är sjuk.
Den här förmånen finns för att man ska kunna kombinera föräldraskap med förvärvsarbete. Det kan vara en sak som underlättar i vardagens stress, säger Ann Eva Askensten.
Det är särskilt viktigt att möjligheten finns för den som är ensamstående, eller när den andra föräldern bor långt bort. Då får de i stället möjlighet att ta hjälp av släktingar eller vänner.
Vanligast är att någon av mor- eller farföräldrarna tar hand om barnet i förälderns ställe, berättar Inger Kylestorp som är rådgivare inom området föräldraförsäkring på försäkringskassan.
Men det behöver inte vara en släkting.
Vem som helst kan ta över rätten om han eller hon bara ställer upp på att vara hemma med ditt barn och bara få 80 procent av lönen i ersättning, säger Inger Kylestorp.
Men vad tycker arbetsgivare egentligen om att deras anställda stannar hemma från jobbet för att ta hand om andras barn? Ja, Ann Eva Askensten har i alla fall inte hört några negativa reaktioner, även om det kanske till viss del kan förklaras med att rätten att överlåta ersättningen är så pass okänd.
Även en förälder som är sjuk och får sjukpenning kan ha rätt att överlåta den tillfälliga föräldrapenningen till någon annan. Men då ska föräldern vara så sjuk att hon eller han inte kan eller orkar ta hand om sitt sjuka barn. Försäkringskassan fattar då beslut om rätt till överlåtelse från fall till fall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!