Få varslade i länet blev arbetslösa

Varsel betyder inte alltid uppsägning i Sörmland. Bara 17 procent av de varslade under första kvartalet i år sades upp. De flesta fick behålla jobbet.

Övrigt2003-11-14 22:25
Med andelen 17 procent av de varslade som blir arbetslösa toppar Sörmland statistiken tillsammans med Örebro län, där man noterade samma procentsiffra för första kvartalet i år.
På tredje och fjärde plats på listan ligger Hallands och Stockholms län, med 23 respektive 25 procent av de varslade som till slut också blev arbetslösa.
I botten på länsstatistiken ligger Jämtland och Västernorrland, med procentsiffrorna 47 respektive 51.
Under första kvartalet i år varslades totalt 16 800 anställda i Sverige om uppsägning. I genomsnitt blev 30 procent av dessa arbetslösa.

Den här varselstatistiken redovisas i en rapport som Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, nyligen lämnat över till regeringen.
Av rapporten framgår även att av de 16 800 som varslades under första kvartalet i år var det 10 950 som blev uppsagda. I snitt gick då 30 procent av de varslade eller drygt 5 000 personer ut i arbetslöshet, medan de övriga hittade ett annat arbete, antingen med arbetsförmedlingens hjälp eller på egen hand.

Andelen uppsagda av de som varslats varierade mycket starkt både geografiskt och beroende på bransch. Andelen uppsagda av antalet varslade var över 90 procent i, exempelvis, Jönköpings, Kalmar och Västernorrlands län.

I snitt i hela riket låg andelen kvinnor bland de uppsagda på grund av varsel på 36 procent. Särskilt hög var andelen kvinnor bland de uppsagda i Sörmlands, Örebro och Hallands län, där andelen i samtliga län var över 50 procent.

I vissa län, som Stockholms och i viss utsträckning även Sörmlands, kan den låga procentandelen varslade som till slut även blir arbetslösa delvis förklaras med att det till stor del handlar om högutbildade som varslats.
Många högutbildade bedöms ha en god möjlighet att på egen hand hitta nya jobb, menar Ams i rapporten till regeringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!