Den 1 juli infördes en ny lag, en skyldighet för arbetsgivare att upprätta en plan för återgång i arbete. Planen ska utgöra ett stöd för den anställde och arbetsgivaren i rehabiliteringsarbetet, och ska stötta anpassnings- och rehabiliteringsarbetet på arbetsplatsen.
Arne Pettersson var den 1 juli fortfarande anställd i Oxelösunds kommun. Han säger med eftertryck att någon plan aldrig gjorts för honom efter ryggoperationen för tre år sedan. Ett undantag: en plan genomfördes i november i fjol när Arne Pettersson blev erbjuden jobb som bland annat psykolog, beteendevetare eller undersköterska, vilket han inte har utbildning eller erfarenhet av.
Oxelösunds kommunchef Johan Persson har medgett att fel begåtts när Arne Pettersson fick sparken – att han inte avtackades efter 40 år i kommunens tjänst.
Men uppsägningen i övrigt har genomförts enligt gällande lagar, menar Johan Persson.
– Jag har försäkrat mig om att det aktuella medarbetarärendet har hanterats arbetsrättsligt korrekt utifrån lag, kollektivavtal och kommunens egna riktlinjer. Jag vill inte kommentera det enskilda ärendet med hänvisning till sekretess, men det har skett förhandlingar med medarbetarens fackliga organisation Kommunal som, trots möjligheten till det, har valt att inte driva ärendet vidare, uppger Johan Persson.
Det kastar ljus över Kommunals agerande och dess ordförande Malin Björgum.
Kommunal säger att de vid uppsägningar har att förhålla sig "fatalietider", det vill säga uppsägning som är oåterkallelig, och att rehabiliteringsplan och omplaceringsutredning "alltid ska finnas med vid en uppsägning" och som facket alltid efterfrågar.
Vi har sökt Malin Björgum om de ånyo tänker ta upp Arne Petterssons ärende – dock utan resultat.