Fackliga råd per telefon
Många ringer och frågar hur de ska göra när de blir arbetslösa för att få sin ersättning. Det är ganska viktigt i dag, när arbetslösheten ser ut som den gör, säger Leif.
Leif arbetade som taxichaufför och turistbusschaufför tills för en sju, åtta år sedan. Han blev arbetslös och började också arbeta fackligt, vilket han tror ligger honom i fatet när det gäller att hitta ett nytt jobb. Han menar att en del arbetsgivare ser det fackliga engagemanget som något negativt.
Många tycker nog att vi är lite besvärliga, eftersom vi kämpar för att våra medlemmar ska ha bra betalt och bra villkor.
Han betonar dock att det är långt ifrån alla arbetsgivare som reagerar negativt.
Telefonen ringer stup i kvarten. Innan ABFs kurser drar i gång ringer folk för att förhöra sig om kursverksamheten. Men denna dag verkar det mest vara människor som behöver hjälp med all pappershantering som krävs för att
a-kassan ska bli rätt.
Riiing.
Välkommen till transportväxeln. Är du arbetslös? Har du varit arbetslös länge, frågar Leif.
Personen på andra sidan luren verkar fråga något om anställningsbevis. Leif förklarar vänligt och fortsätter:
Ja, så krångligt är det.
Jag tycker det är ett jättekul jobb. Man träffar mycket folk, även om 90 procent är på telefon.
Leifs tjänst är ett vikariat, och efter maj i år vet han inte hur och om han kommer bli kvar. Men han hoppas på det.
Sedan 16 års ålder bor Leif i Katrineholm. Han hamnade där när hans föräldrar var tvungna att lämna arbetslöshetens Härnösand och flytta dit jobben fanns. Egentligen är staden ganska tråkig och har ett dåligt nöjesutbud, tycker Leif , men om man inte är ute efter sådant är det en bra stad.
Leif bor i villa tillsammans med sin sambo i utkanten av staden. Fritiden går åt att pyssla med huset. Så här års är det snöskottning som gäller. Det kanske kan tyckas vara en smal sak för en ex-norrlänning.
Det är många som dött av hjärtinfarkt när de skottat snö, så jag har köpt en snöslunga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!