Fågelliv är hans belöning

Jag ställer mig gärna på skarvens sida.Jan-Eric Hägerroth påpekar att fåglarna inte har några talesmän. Fåglarna gör ju bara sitt jobb.

Övrigt2006-09-17 19:08
Jan-Eric i Nyköping har fått ett stipendium ur Björn Bergströms och Laila Johanssons stipendiefond av Sveriges Ornitologiska Förening sin insats för fågelskyddet. Närmast ligger hans engagemang för duvhöken.
Jag började intressera mig för duvhöken därför att jag hörde att kungsörn fångades. Det visade sig att kungsörnar fastnat i fällor avsedda för duvhökar.
Duvhökarna fångas för att de ska låta bli fasaner och änder som jagas. När de fångas ringmärks de och flyttas ett par mil från fångstplatsen.
Men duvhökarnas uppgift är ju att ta bort skadade fåglar och sådana som inte klarar sig, säger Jan- Eric.
Han jämför med jakten på storskarven. Den etablerade sig och kolonin växte där det fanns fisk.
Skarvens uppgift är att reproducera sig och äta och den har hittat sin nisch. Sedan är det sant att deras spillning är mycket starkt frätande och förstör träden. Men det är ju inte värre än ett kalhygge.

Det är så han vill resonera, sätta in fågeln i ett sammanhang som för den är naturlig men för människan störande.
En Kanadagås gillar kort gräs och fri sikt. För att få bort den så ska man låta bli att klippa gräset och se till att det finns hinder som begränsar sikten. Den vill ha sikt för att se fiender mot ungarna.
Dessutom tycker han att man kan klippa ett område på ett annat ställe, alltså ge gässen ett alternativ.

När det gäller duvhöken så kan en markägare få tillstånd av länsstyrelsen till skyddsjakt. Men tillståndet följs inte av någon tillsyn, vilket Jan-Eric finner märkligt. Sker fångsterna under tillståndstiden?
Om Sörmland får ett visst antal tillstånd kan det hända att duvhöken transporteras bort några mil och snart kan sitta fast i en fälla hos en annan markägare med tillstånd.
Jan-Eric har alltid varit intresserad av fåglar. Ett intresse han fått från sina föräldrar.
Visst går det att titta på fåglar även om man är uppväxt i Stockholm. Mitt första minne är när jag var femsex år och vi åkte till Hjälstaviken och gick bland tuvorna och observerade.
Så blev han med i fältbiologerna.
Jag har lagt ner mycket tid i skogen och intresserat mig för fåglar på olika nivåer.

Han och brodern Pär-Åke har gjort en film om havsörnen.
Insatser som gjordes för 2030 år sedan ser vi resultatet av i dag.
Till Nyköping kom han när han hjälpte pappa Sture att flytta hit till jobb vid tingsrätten. Han gillade vad han såg.
Sörmland är ett Sverige i miniatyr, med slätter, skogar, hjortron och berg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om