Fältgrupp rapporterar från festen på Kuggnäs

Rakade huvuden, kängor, kamouflagebyxor och tröjor med starkt nationalistiska motiv var mycket vanliga bland publiken på den stora musikfesten på Kuggnäs motorgård den 89 augusti.

Övrigt2003-08-25 14:22
Det rapporterar den fältgrupp från Nyköpings kommuns socialtjänst som rörde sig på motorgårdens område under båda festkvällarna.

Publiken bestod övervägande av pojkar och män mellan 15 och 35 år, skriver fältgruppen i rapporen. Enligt rapporten fanns det bland festdeltagarna även ett tiotal Nyköpingsungdomar, kända för att ha nazistiska sympatier. Publiken var tillrest från hela Sverige, samt från Tyskland, Danmark, England, Finland, med flera länder.

En av de båda fältassistenterna är Per Norrhäll. I en kommentar vill Per Norrhäll inte göra bedömningen att musikfesten på Kuggnäs i huvudsak var en nazistfest.

Vi kan inte veta vilka politiska sympatier folk har, även om de klär sig på ett speciellt sätt, förklarar han.

Vad fältgruppen kunde se förekom inga brott med rasistiska eller främlingsfientliga förtecken under Kuggnäsfesten. Några så kallade heilningar Hitlerhälsningar med sträckt högerarm såg man inte. Inte heller såg fältgruppen några tröjtryck som kunde anses olagliga. Många tröjtryck med nationalistiska motiv, som odalrunan, varghaken och solkorset, förekom dock.

De tröjtrycken är på gränsen, men de är inte olagliga, säger Per Norrhäll. Man använder inte sådana tröjor om man inte har högersympatier, tillägger han.

Rapporten berättar att den musik som förekom under festen var en blandning av vanlig cover-rock och nationalistisk så kallad vikingarock. Vikingarocken drog störst publik till scenen, särskilt när banden Ultima Thule och Heroes spelade.
De allmänna berusningsgraden hos publiken anges som relativt hög. En sådan berusningsgrad är inte ovanlig även på andra musik- och ungdomsfester, konstaterar fältassistenterna i sin rapport.

Per Norrhäll berättar att han och hans kollega blev vänligt bemötta av arrangörerna av Kuggnäsfesten och kunde röra sig fritt på motorgårdens område.

Det var mycket värdefullt för oss att få se festen med egna ögon, säger han.
Stämningen på Kuggnäs under de båda festkvällarna beskriver han som trevlig.
Det fanns ingen aggresivitet, det var helt enkelt en stor grupp ungdomar som hade kul tillsammans. Det var fantastiskt lugnt, jag hade väntat mig något helt annat, säger Per Norrhäll. Normalt innehåller ju den här kulturen mycket våld.

Per Norrhäll berättar att socialens fältgrupper nu fortsätter den fortgående dialog som sedan länge är etablerad med de lokala ungdomar som har nazistiska sympatier.

Antalet ungdomar i Nyköping med nazistiska sympatier har minskat markant, vilket bland annat beror på fältgruppernas aktiva arbete med den ungdomsgruppen, menar Per Norrhäll.
I Nyköping finns bara en handfull kvar, de är betydligt färre än förra sommaren. Ganska många har flyttat och just nu finns det ingen given ledargestalt kvar här, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!