Familjecentralen i Gnesta: Nu klubbas planerna – men oklart när den öppnar

I över tio år har diskussionerna om att öppna en familjecentral pågått i Gnesta. På måndagskvällen ska politikerna klubba planerna. Men det tycks råda delade meningar om när centralen kan öppna.

Åsa Fröidh tycker att det är bra att en öppen förskola är på gång i Gnesta, något som hon saknade under sin första föräldraledighet. "Jag blev lite lappsjuk", säger hon.

Åsa Fröidh tycker att det är bra att en öppen förskola är på gång i Gnesta, något som hon saknade under sin första föräldraledighet. "Jag blev lite lappsjuk", säger hon.

Foto:

Övrigt2018-11-17 15:11

Gnestabon Åsa Fröidh är ledig med 2-årige sonen Hugo. Tack vare ett äldre syskon i förskolan har hon fått både rutiner i vardagen och kontakt med andra föräldrar. Men under förra föräldraledigheten för ett par år sedan saknade hon en öppen förskola att gå till.

– Jag blev lite lappsjuk första gången. Det var ganska begränsade kontaktytor. Kyrkan har ju öppen förskola, men det var bara en eller två gånger i veckan, säger Åsa Fröidh.

Hon tycker att det är bra att det nu ser ut att bli en öppen förskola i den kommande familjecentralen.

– Båda våra barn är adopterade så vi gick aldrig på någon föräldragrupp som annars kanske är ett naturligt ställe att träffa andra föräldrar.

När kommunfullmäktige sammanträder på måndagen väntas politikerna fatta ett formellt beslut om att öppna familjecentralen tillsammans med landstinget. Mycket av det centralen ska innehålla finns redan i Gnesta. Förhoppningen är dock att mer samordning mellan till exempel mödravård och socialtjänst ska leda till bättre resultat. Men en öppen förskola är något helt nytt.

I beslutsunderlaget framgår det att målet är att inviga familjecentralen "runt årsskiftet". På landstingets fastighetsenhet tror man dock att det kan dröja längre än så.

– Det står inte vilket årsskifte? Då klarar vi det nog, säger Per Heidenfors och fortsätter:

– Hyresavtalet är så gott som klart. Men allt ska projekteras och det kan vi inte göra innan vi har ett beslut.

Enligt Ann Malmström, förvaltningschef på vuxen och omsorg i Gnesta, ska en styrgrupp träffas och ta de sista besluten kring lokalernas utformning i januari.

– Arbetet går bra och planeringen är i full gång, säger hon.

Enligt beslutsunderlaget kommer familjecentralen kosta kommunen 600 000 kronor årligen i lokalhyra. Landstingets kostnad blir 900 000 kronor per år. Utöver hyran ska kommunens verksamheter drivas "inom befintliga ramar". Målgruppen är barn upp till sex år och deras föräldrar.

Beprövat koncept

Forskning visar att samverkan mellan kommun och landsting på familjecentraler i Norden ökar chanserna att barn i behov av stödinsatser får rätt hjälp tidigt.

Källa: familjecentraler.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!