Familjen har hittat hem i Stenkulla

Bostadsbristen i Nyköping gör att 44 personer bor på hotell eller vandrarhem i väntan på egen bostad. Men Rana Tshanto och hennes familj har flyttat till egen lägenhet efter fyra månader på Connect hotell vid Skavsta. – Det här är ett bättre liv, säger Rana.

Kristya, nio månader, föddes på Mälarsjukhuset då föräldrarna först bodde på asylboende i Mellösa. Därefter bodde hon på hotell vid Skavsta.

Kristya, nio månader, föddes på Mälarsjukhuset då föräldrarna först bodde på asylboende i Mellösa. Därefter bodde hon på hotell vid Skavsta.

Foto:

Övrigt2017-04-07 06:00

Det ekar lite i vardagsrummet som är tomt sånär som på ett bord och ett par stolar. Men Rana Tshanto och hennes man Ibrahim Archilia ler stort när de visar runt i sin nya lägenhet i Stenkulla.

– Vi måste köpa soffa och andra möbler, men vi trivs jättebra. Vi tycker om området, säger Rana.

Från det att dottern Kristya var fem månader tills för ett par veckor sedan bodde familjen på Connect hotell.

– Det var fint boende på hotellet och ledsamt att lämna alla snälla människor som vi träffade varje dag. Men det här är ett bättre liv.

Det här är ett bättre liv

Familjen var inte den enda som bodde på hotell i väntan på bostad. Under 2016 betalade kommunen hotell och vandrarhem för 114 personer. Drygt en tredjedel var nyanlända personer som har anvisats till Nyköpings kommun av Migrationsverket. Men den största delen var personer som socialtjänsten behövde hjälpa med bostad, exempelvis hemlösa.

[fakta nr="1"]

– En del personer har fått bostad, men siffran fylls på med nya anvisningar, säger Victor Eriksson Gonzalez, enhetschef inom socialtjänsten.

I mars anvisades 20 nya personer till Nyköping av Migrationsverket.

Privatpersoner hyr ut bostäder

I ett försök att hitta fler bostäder till nyanlända startade Nyköpings kommun förra året projektet Öppen dörr där privatpersoner erbjuds att hyra ut bostäder. Och det är många som har hört av sig.

– Varje månad hör mellan sex och åtta personer av sig och vi välkomnar att fler hör av sig, säger samordnare Neeran Al-ani.

Öppen dörr fungerar som ett slags bostadsförmedling för privatpersoner. Hittills har 19 personer kunnat erbjudas en bostad.

Enligt Neeran Al-ani har projektet fungerat bra på alla sätt.

– Jag kan säga till hundra procent att det har fungerat jättebra. Jag har jobbat med att matcha hyresvärdar med hyresgäster på ett bra sätt.

Snabblägenheter byggs

Lösningen att låta nyanlända och personer med stöd av socialtjänsten bo på hotell är både dyr och dålig, enligt kommunalrådet Urban Granström (S). Genom att låta bygga cirka hundra nya snabblägenheter på Brandholmen och Ängsstugevägen hoppas han att slippa den kostnaden på sikt. Nästa år väntas inte lika många nyanlända behöva bostad i Nyköping.

– Den högsta nivån av anvisningar har vi i år. Men det kan hända att vi behöver göra någon liknande typ av bostäder nästa år, men inte lika stor omfattning, säger Urban Granström.

Då känner jag mig inte ensam

Men Rana och Ibrahim kan börja planera för en framtid i Nyköping. Senast de hade en egen lägenhet var i Aleppo innan huset bombades. En tid flyttade de in på frisörsalongen där båda jobbade, tills den byggnaden också bombades. De kom till Sverige i augusti 2015, precis i början av den största flyktingvåg Sverige har sett på många år. Kvar i Aleppo finns Ranas mamma. Rana hade inte räknat med att det skulle vara så svårt att ordna så att hon kunde komma efter.

– Hon säger att hon vet att Sverige vill hjälpa till, och undrar varför jag inte kan ordna det. Jag behöver min mamma här.

Utanför fönstret börjar våren ge sig till känna och på innegården sitter folk och pratar medan barnen leker.

– Man tittar ut och ser att det bor andra människor här. Då känner jag mig inte ensam, säger Rana.

Hotell för 3,8 miljoner kronor

Under 2016 bodde 114 personer på hotell och vandrarhem i Nyköping i väntan på bostad.

Några bodde i enstaka nätter, andra i månader.

Av dessa var 69 personer på försörjningsstöd och 45 var nyanlända som var anvisade till Nyköping av Migrationsverket.

Kostnaden var totalt 3,8 miljoner kronor; 2,9 för personer med försörjningsstöd och 0,8 för anvisade nyanlända.

Totalt anvisades 94 personer till Nyköping under 2016, det vill säga Nyköpings kommun är skyldig att erbjuda dem bostad.

För närvarande bor 44 personer på hotell eller vandrarhem.

Källa: Nyköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!