– Det är inte så att vi lever i ett fattigt samhälle, om det finns medel som kan tillföra något gott till barn och ungdomar så är det bara bra, säger Ted Modén.
Ghulam, som kom till Sverige från Afghanistan som 16-åring, hade precis lyckats skaffat sig ett fäste i Gnesta när han i november tvingades flytta från HVB-hemmet han bodde på, med anledning av att han fyllde 18 år.
– Jag hade mina vänner och min skola här, men fick flytta till Stjärnhov. Det var jättejobbigt, säger Ghulam.
Men efter bara en dryg månad kunde han flytta tillbaka till Gnesta, när familjen Modén/Langseth öppnade sitt hem för honom.
– Han gick fortfarande i skolan här i Gnesta. Vi kände att vi bor i ett bättre läge för honom, han spelade ju fotboll här och hade sina vänner här, säger Ted Modén.
Både han och sambon Anna Langseth tycker att Ghulams närvaro i hemmet ger mer än det kostar. Döttrarna Ellen, 10 år och Wilma, 12 år kommer bra överens med Ghulam och hela familjen upplever att interaktionen bidrar till ömsesidig förståelse och utveckling för samtliga.
– Det är lärorikt på många sätt. Man är så bekväm i sin egen roll och lever i sin bubbla, men nu får man en annan förståelse, en bättre uppfattning om världen med utvidgat perspektiv.
Wilma och Ellen berättar att Ghulam är som en "extra storebror" och Ghulam känner likadant.
– Det känns som ett hem när jag kommer hem och de är hemma, säger Ghulam som talar förvånansvärt bra och har betyg över godkänt i nästan alla ämnen. Men trots sin höga ambitionsnivå har han precis fått avslag på sin asylansökan. Skälet uppges vara hans ålder.
– Han var 16 år när han kom hit, men man har fördröjt ärendet och väntat tills han fyllt 18 år. Det känns systematiskt och jag kan inte förstå, kan någon förklara för mig? säger Ted Modén.
Ted och Anna som tycker att det är viktigt att ensamkommande barn som fyller 18 år eller blir åldersuppskrivna får bo kvar i kommunen under försorg, hoppas att medborgarförslaget ger resultat.
– Det är otroligt ambitiösa barn och ungdomar som kämpar med studier och språk under utvisningshot. Att tvinga dem att flytta till en annan plats i landet när de precis fått ett fäste, är destruktivt. Ett orosmoment försvinner om de får bo kvar, säger Anna Langseth.