En ljuv stearindoft är det första som möter en vid ingången. I kassan står Åsa Almberg tillsammans med maken Rolf. De är dagligen i Ljusfabriken och hjälper till med försäljningen i butiken och en del renovering när Patrik och Anna är på sina vanliga heltidsjobb.
— Vi tycker att det här jättekul och är ju pensionärer så vi är fria att göra vad vi vill om dagarna, säger Åsa.
Även Annas föräldrar, Gunn och Roland, hjälper till att driva Ljusfabriken som under året blivit ett stort familjeprojekt. Tidigare drevs huset av ett annat par som i tolv år tillverkade och sålde alla möjliga sorters ljus. När Patrik och Anna sedan tog över var huset redan fullt med ljus som de kunde sälja. Men nu börjar sortimentet försvinna och det är dags att stöpa och gjuta nya ljus, något som är helt nytt för familjen som nämligen gör allt själva.
— Mina kunskaper var noll när vi började med det här. Jag stöpte nog ljus någon gång i skolan som liten, inte mer än så. Men vi kommer igång med tillverkningen i februari och merparten av det vi säljer kommer vara handgjort här i fabriken, säger Patrik som på dagarna jobbar som finansiell rådgivare.
Att han i dag är något av expert på ljus skulle han själv aldrig tro för ett år sedan. Han och Anna äger också en klädbutik tillsammans med Erik och Ida Göthéus i en av grannbodarna som de driver under sommarhalvåret. Från början var idén att hyra Ljusfabriken för att utöka klädbutiken. Men det dröjde inte länge innan paret blev mer nyfikna på det gamla hantverket.
— Vi var ganska avvaktande först. Men den stora vändningen för mig var nog när vi reste till Barcelona. I en guidebok läste jag om Barcelonas äldsta butik, som såklart sålde ljus! Då gick jag i taket och blev jätteinspirerad, säger Patrik som nu också vill bevara den traditionella ljustillverkningen i fabriken.
Många i Nyköping blev väldigt glada när Ljusfabriken slog upp dörrarna igen och butiken har haft öppet nästan varje dag, både under vintern och på sommaren. Framtidsplanerna är många och paret hoppas kunna ordna bussresor för turister och även handleda grupper som vill stöpa egna ljus. Bakom kassan vill de också sätta ett fönster så att besökarna ska kunna se in i fabrikens hjärta – där hantverket och magin sker.
Mamma Åsa blev livrädd när hon först hörde Patrik och Annas nya påhitt. Men det var en skräckblandad förtjusning och de flesta i släkten såg idén som spännande. Efter att de nu tillsammans har hjälpts åt med att rusta upp butiken och renovera vinden, där ljusen ska gjutas, ser nu alla fram emot att experimentera och skapa egna ljus.
— Vi brukar säga att vi brinner för det här, säger Patrik och ler med ett ljus i handen.