Familjerättens råd: Ge inte upp

Alla får inte träffa sina barnbarn.Ibland söker frustrerade far- och morföräldrar stöd hos familjerätten. Men familjerätten kan sällan ingripa.

Övrigt2014-05-22 00:00

I tisdags berättade Eva om sorgen över att inte få träffa att träffa ett av sina barnbarn.

– Visst hör mor- och farföräldrar av sig till oss, men det är inte alls ofta. Och de som hör av sig gör det inte så ofta för att för råd om hur de ska gå till väga utan mer för att uttrycka sin frustration över att inte få ha kontakt med barnbarnen, berättar Gabriel Billing, chef på familjerättesenheten i Nyköpings kommun.

Familjerätten är styrd av tydligt uppsatta lagar och förordningar. Eftersom mor- och farföräldrar inte är juridisk part kan familjerätten inte göra så stor insats.

– Det familjerätten och socialtjänsten kan se till att göra, och det vi gör, är att se till att nätverket runt barn och ungdomar är så engagerat som möjligt. Barnet är inte en isolerad ö, utan en del i ett sammanhang. Vi kan försöka visa föräldrarna som vi kan ha direktkontakt med på vikten av att barnen får ha kontakt med sina mor- och farföräldrar.

Gabriel Billing säger att det är viktigt för barn att få ha kontakt med far- och morföräldrar.

– Föräldrar är barnets viktigaste, men mor- och farföräldrar kan också vara otroligt viktiga.

Om barnet lever i en socialt fungerande familj kan familjerätten och socialtjänsten inte vidta åtgärder.

Men det finns andra forum i Nyköpings kommun, dit far- och morföräldrar kan vända sig. Exempelvis Anhörigcentrum.

– Där kan man få stöd för sin sak och sin situation, säger Gabriel Billing.

– Ja, Anhörigcenter i Nyköping är till för alla kommunens invånare som upplever sin situation som anhörig svår. De är välkomna hit, säger Anne Ölwe på Anhörigcentrum.

Gabriel Billing påminner också om vikten av att ta sin nära omgivning till hjälp, att myndigheter kanske inte alltid kan eller behöver ingripa.

– Det framgångsrikaste är när de direkt berörda försöker diskutera och prata om saken. Det är steg ett. När inte det fungerar kanske det finns någon annan som kan ta en medlande roll, exempelvis bekanta, som kan vägleda, tipsa, hjälpa till att lösa bekymret.

Kan det finnas situationer då far- och morföräldrar faktiskt inte ska få träffa barnbarnen?

– Det är en svår fråga. Svaret är: Det beror på. I de allra flesta fallen så mår barnet bra av att ha kontakt med viktiga personer, såsom mor- och farföräldrar. Men självklart finns det emellanåt omständig-heter, i form av social problematik, som gör att det för en period kan vara olämpligt eller omöjligt.

Ska mor- och farföräldrar ge upp sina försök att träffa barnbarn?

– Nej, det ska de inte. De ska i den mån det är möjligt visa att de inte glömmer sitt barnbarn, att de finns kvar, exempelvis skicka presenter på högtidsdagar och skicka vykort. Även det lilla ihågkommandet kan vara en nog så viktig sak. Och även om barnet inte kan ge respons så växer barnet upp och vet att det är ihågkommet, och tar med sig det in i sin framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om