"Ful färg". "Varför kan husen inte ha samma färg som övriga hus?" Det är några kommentarer om de hus som håller på att byggas på Frönäs. Men det finns även de som försvarar färgvalet och menar att det är snyggt. Åsikterna finns på en tråd på Facebook.
I huvudstaden finns en särskild kommunal instans, Skönhetsrådet, som kan påverka på exempelvis färgval och utformning av hus. På mindre orter ser det lite annorlunda ut.
Färgen på nybyggda hus föreslås av byggherren och arkitekten om det inte finns några särskilda utformningskrav. I Gnesta finns exempelvis särskilda krav för villorna som ska byggas vid Frustuna kyrka, berättar Patrik Nissen, samhällsbyggnadschef i kommun.
– Villorna där är mer anpassade efter kyrkmiljön och byggs i mer traditionell Sörmlandsstil.
I fallet med de 36 lägenheter som byggs intill de mestadels röda, vita, grå och pastellfärgade villorna vid Frönäsgärde så har nämnden ansvar vad gäller klubbat beslut om färgval efter att detaljplan och bygglovsprövning gjorts.
Henrik Lindgren, vd för Göteborgsbaserade FB Bostad, som skapat de nio husen, är van vid reaktioner kring husbyggen.
– Ofta är det värst i större städer där det alltid ska överklagas och dras i långbänk. På mindre orter har man en större förståelse för att orten måste utvecklas.
– Naturligtvis har vi resonerat färg kring bostadsrätterna i Frönäs. Här valde vi att sticka ut eftersom huskropparna hänger ihop och det finns en gata som skiljer husen åt från villorna, säger vd:n.
Henrik Lindgren är själv uppvuxen i ett radhusområde med 300 exakt likadana radhus.
– Alla husen var målade i rött enligt detaljplan men gradvis förändrades det när folk började måla om husen i andra färger. Förfärligt ansåg en del, men i dag tror jag att de flesta tycker det blev rätt schyst med olika färger på husen.
– Jag har stor respekt för att man tycker olika. Men man vänjer sig.