Farligt spel om uran i Iran

Oron stiger inför vad som egentligen pågår söder om Kaspiska havet. Om Iran håller på att utveckla kärn­vapen är oklart. Men FN:s atomenergiorgan IAEA:s nya rapport visar ­tydliga tecken på det.

Övrigt2011-11-10 05:00


Mest akut handlar det nu om hur Iran ska stoppas från att utveckla massförstörelsevapen. Så kallad soft power biter inte på en stat som denna. Det fungerar i länder som vill vinna respekt i en kulturell sfär som liknar landets egna. Men Iran kan inte påstås vilja anamma samma samhällsklimat som västvärlden.
Det finns två vägar att gå. Den mest hårdföra är väpnat anfall. Det bör naturligtvis undvikas så långt som möjligt. Incitamentet som kvarstår fungerar ofta när man vill vinna makt: pengar. Metoden är ekonomiska sanktioner.
Enligt en ledare i den brittiska tidningen Financial Times är det USA och Kina som har bollen. Kina är en nyckelspelare i Irans kärnkraftsprogram, eftersom landet levererar mycket av den utrustning som behövs i urananrikningen. Det beror på att andra länder har infört sanktioner mot Iran, men Kina har inte gått så långt. För att ändra på det måste USA sätta press på kinesiska oljebolag, enligt ledaren i Financial Times.
Men det kan bli svårt. Washington oroar sig för att sanktioner mot Kina skulle äventyra den amerikanska ekonomin eftersom USA är ekonomiskt beroende av den asiatiska jätten. Mitt i allt detta säger Ryssland nej till nya påtryckningar mot Iran.

Ett moment 22 tonar upp sig. Men det krävs att stormakterna står enade mot Iran. FN:s säkerhetsråd har redan infört flera sanktioner. De måste bli ännu fler och mer omfattande.
En ny kärnvapenstat riskerar att rubba den rådande kärnvapenbalansen. Förhoppningsvis kommer det ekonomiska spelet mellan världens stormakter inte gå före risken för kärnvapenupptrappning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om