Färra unga skickas till institution
Nya vindar blåser inom socialtjänsten. Utagerande ungdomar bör hjälpas på hemmaplan i stället för att skickas bort på institution. Det ska vara både billigare och bättre.
I Nyköping, Trosa, Gnesta och Oxelösund signalerar politiker om att placeringar ska undvikas. Inte bara av ekonomiska skäl, understryker de socialsekreterare som SN varit i kontakt med, utan även för att det har visat sig att HVB inte alltid är effektivt.
Upplands Väsby var första kommunen i Sverige att pröva metoden MST (Multisystemic therapy). Den går ut på att angripa problemen på hemmaplan och i samarbete med familj, släkt, skola och vänner.
Gunnar Bergström, chef för öppenvården i Upplands Väsby, vittnar om att det finns mycket att tjäna. För samma pengar som de har ett MST-lag som kan ta 25 ungdomar per år, kunde de tidigare placera två eller tre ungdomar.
Dessutom blir resultatet lite bättre än de bästa HVB-hemmen. Men det krävs en viss intensitet på insatserna, säger Gunnar Bergström.
Knut Sundell, docent i psykologi och forskningsledare på socialtjänstförvaltningen i Stockholm, rekommenderar kommuner som ska satsa på öppenvårdsinsatser att använda sig av ett utarbetat program som är effektivt enligt den forskning som finns att tillgå från USA. Han nämner MST som ett exempel.
Visst kan man pussla ihop sitt eget program, men för en enskild kommun kan det aldrig bli lönsamt.
Inte någon av östra Sörmlands kommuner arbetar efter ett utarbetat program. Och de intensiva öppenvårdsinsatser som experter talar om saknas.
Många kommuner avslutar institutionsplaceringarna, men har inget färdigt alternativ, säger Peter Jansson, biträdande föreståndare för Gajalen, HVB i Gnesta.
Flera socialsekreterare i östra Sörmland uttrycker tveksamhet över de resurser som finns på hemmaplan.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet, men har inte undersökt hur situationen ser ut i de olika kommunerna. Det finns dock en uppfattning om att det saknas en väl utbyggd öppenvårdsbehandling som kan ersätta institutionerna.
Det blir ju lite mer spridda insatser då och då, säger Monika Hammertjärn, socialkonsulent på länsstyrelsen i Södermanland.
Vad kan hända om det inte finns tillräckligt utarbetade alternativ till institutionsvården?
Riskerna är främst mänskliga: att vi inte ger unga en möjlighet till ett värdigt vuxenliv. Självklart kostar det betydligt mer än det smakar att spara, säger Knut Sundell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!