Färre får sluta på Studsvik

Kärnteknikföretaget Studsvik AB har slutfört förhandlingarna om övertalighet i samband med att bolagets två forskningsreaktorer läggs ner till sommaren. Resultatet blev att 74 anställda vid Studsvik förlorar sina jobb.

Övrigt2005-04-15 23:59
I början av december 2004 kom Studsvik med beskedet att man till sommaren i år planerade att stänga de två reaktorerna vid anläggningen utanför Nyköping för gott. Därmed skulle nästan en tredjedel av den totala personalstyrkan på Studsvik bli övertalig.
Studsviks ursprungliga varsel omfattade 99 personer. Under förhandlingarna med facken på Studsvik om personalnedskärningarna, som pågått i drygt tre månader, har bolaget haft en naturlig avgång på 16 personer. Totalt minskar alltså personalstyrkan med 90 personer.
Vi har haft konstruktiva förhandlingar med de fackliga organisationerna, och har löst de här svåra frågorna på relativt kort tid, säger Eva Halldén, vid för Studsvik Nuclear AB, och betonar att man från arbetsgivarsidan är nöjd med resultatet av förhandlingarna.

Hon berättar att av de 74 anställda som måste sluta på Studsvik kommer 19 att erbjudas avtalspensionering.
Det gäller anställda som är födda 1942 eller tidigare.
För de övriga som måste sluta gäller en till tolv månaders uppsägningstid, beroende på hur länge de varit anställda vid Studsvik. Uppsägningarna vid Studsvik gäller från 30 april i år.
Eva Halldén konstaterar dock att en del av de anställda som sägs upp kan bli tillfrågade om att arbeta kvar länge än uppsägningstiden, bland annat beroende på om deras kompetens behövs i samband med avvecklingen av driften vid de två forskningsreaktorerna.

Roger Lundström, ordförande i Svenska industritjänstemannaförbundets lokala styrelse på Studsvik, menar att förhandlingarna slutat på ett bra sätt, sett till förutsättningarna med ett varsel som i utgångsläget gällde 99 anställda.
Det har blivit bättre än vad man väntade sig från början, med många vettiga lösningar, säger han. Förhandlingarna har skötts professionellt och i goda anda.
Även Fredrik Ekenborg,
Civilingenjörsförbundets klubbordförande på Studsvik, är nöjd med resultatet av förhandlingarna.
Förhandlingarna har tagit tid, vilket var nödvändigt, och har skötts på rätt sätt, säger han.

Av de 74 anställda som måste sluta på Studsvik är majoriteten, ungefär ett 50-tal, medlemmar i Svenska industritjänstemannaförbundet, berättar Roger Lundström. Övriga som är fackligt anslutna är organiserade i Civilingenjörsförbundet eller Industrifacket.
Under nästa vecka får alla 288 anställda vid Studsvik Nuclear besked om hur förhandlingarna utfallit för deras del. Bland de som får vara kvar på företaget behåller ett antal sina nuvarande tjänster, medan andra kommer att erbjudas andra jobb inom organisationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!