Färre handlare säljer fyrverkerier

Allt färre handlare säljer fyrverkerier till nyår. Efterfrågan har minskat och trycket från konsumenterna att låta bli har gett effekt.

Niklas Vejdal på NA Svensson slutar sälja fyrverkerier helt nästa år. – Den tiden är förbi, säger han.

Niklas Vejdal på NA Svensson slutar sälja fyrverkerier helt nästa år. – Den tiden är förbi, säger han.

Foto:

Övrigt2018-12-29 10:00

NA Svensson i Vagnhärad och Nyköping säljer fyrverkerier för sista gången i år. De har inte köpt in några nya, utan säljer det lilla restlager som finns kvar.

– Vi känner att den tiden är förbi. Förut pangades det på, men det har ändrats med tiden. Nu är den allmänna uppfattningen att man ska visa respekt för djur som blir skrämda, säger Niklas Vejdal, butikschef på NA Svensson i Nyköping.

– Det är respekten som kanske har ökat i samhället, och det är bra.

Även Lars Jarbell som driver Ica Jarbells i Björnlunda har känt av konsumenttrycket och slutade sälja fyrverkerier för tre år sedan.

– Jag har fått mycket obehag av hundägare och konsumenter, det var bättre att sluta helt enkelt, säger Lars Jarbell.

Försäljningen har sjunkit och intresset för fyrverkerier har minskat.

– Jag lyssnar på vad konsumenterna tycker, jag tar åt mig, det är inte svårare än så. Var sak har sin tid.

Bara sju butiker i Nyköping, Trosa och Gnesta säljer fyrverkerier i år. Inte någon i Oxelösund.

Thomas Bredberg, brandinspektör vid Sörmlandskustens räddningstjänst har noterat den nedåtgående trenden och konstaterar att inga nya handlare har ansökt om tillstånd för att sälja fyrverkerier.

– Det har minskat. Det är mycket påtryckningar utifrån, från både hundägare och andra. Och folk tänker på naturen och så.

Det är bra att försäljningen minskar, tycker han.

– Jag tänker på djuren och de risker som finns. Det är större brandrisk med raketer. Och varje år ser vi många skador, säger han.

De som ändå ska skjuta raketer bör tänka på var det är tillåtet och hålla sig till de tider som gäller.

– Man får se till att ta det lugnt, inte skjuta för nära folk eller byggnader och ha koll på vad man gör. Det brukar stå kvar tomma förpackningar ute och det är ju inte bara papper utan kemikalier kvar. Jag hoppas att alla plockar undan efter sig, säger Camilla Norrgård Sundberg som är tillförordnad miljö- och samhällsbyggnadschef i Oxelösunds kommun.

Thomas Bredberg på räddningstjänsten lägger till att det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningarna och inte låta barn skjuta raketer. Varje år skadas cirka hundra personer så allvarligt att de måste uppsöka sjukhus. Trots att man måste vara vuxen för att köpa fyrverkerier är många av de skadade under 18 år.

Raketer på pinne förbjuds nästa år

Smällare är förbjudet i Sverige.

Från och med 1 juni införs förbud att använda fyrverkerier på styrpinne utan särskild utbildning. Utbildaren ska vara godkänd av Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).

Du måste vara 18 år för att hantera fyrverkerier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!