Färre sjukdagar i Sörmland 2003
Antalet sjukpenningdagar minskade förra året i Sörmland. Nya sjukfall har också minskat att strömma in. Deltidssjukskrivningar har ökat, vilket försäkringskassan ser som en positiv trend.
Men för den som har nedsatt arbetsförmåga kan möjligheten att arbeta deltid förhindra total utslagning. För vissa individer är deltid troligen vad de orkar med framdeles. I andra fall blir deltidsarbete en mjuk övergång till perioder med full arbetsförmåga.
Detta har statsmakterna tagit fasta på. 2003 fick landets försäkringskassor direktivet att föra fram deltidsarbete som alternativ till hel sjukskrivning. Resultatet har inte låtit vänta på sig.
Av pågående sjukfall i Sörmland är nu nästan 30 procent sjukskrivna på deltid, vilket är en ökning med 3,6 procent jämfört med föregående år.
Under 2003 minskade sjukpenningdagarna med 3,6 procent och inflödet av nya sjukfall minskar.
Försäkringskassan tror att ett skäl till den minskade sjukligheten är vårdcentralernas nya arbetssätt. I tvärprofessionella arbetslag ingår handläggare från försäkringskassan, vårdpersonal och ibland även andra aktörer.
Fasta tider avsätts varje vecka för att få kontinuitet i arbetet och minska väntetiderna.
Liksom 2002 står kvinnorna för 63 procent av sjukfallen och männen för 37 procent. För att minska ohälsan i länet drevs under 2003 ett antal samverkansprojekt.
VerkSam är ett samarbete mellan försäkringskassan och länsarbetsnämnden för att sjukskrivna arbetslösa ska återfå arbetsförmågan och få arbete. I slutet av 2003 hade 23 personer fått arbete eller var i utbildning, 17 procent av deltagarna.
2003 var handläggningstider för föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning och sjukpenning långa. Nu i början av 2004 ser det ut att bli en kraftig förbättring. Försäkringskassan förstärktes 2003 med 25 personer.
Pappor som tar ut föräldrapenning blir långsamt fler 17 procent under 2003 mot 16 procent under 2002.
För handikappstödsförmåner (vårdbidrag, handikappersättning, assistansersättning) har genomströmningstider fortsatt att sjunka under året, från 174 dagar under 2002 till 166 dagar under 2003.
Det har även gått fortare att få arbetsskadelivränta och underhållsstöd.
För att hindra fusk, främst med sjukersättning, bostadsbidrag och sjukpenning, gjorde försäkringskassan 117 utredningar och hembesök under året. 15 förmåner ändrades eller drogs in.
Detta minskade försäkringskostnaderna med drygt 300 000 kronor.
Åsa Lundqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!