Det är nu tio år sedan det blev möjligt för domstolarna att döma unga kriminella till oavlönat arbete i stället för böter eller ungdomsvård. Påföljden kallas ungdomstjänst. Före 2007 fanns den inte som enskilt straff utan var en del av socialtjänstens vård för ungdomar.
Fram till 2011 ökade antalet ungdomstjänstdomar kraftigt. Som mest avkunnade Sörmlands tingsrätter 126 sådana påföljder. Det var 2008. Sedan dess har trenden vänt i hela landet. 2014 var antalet domar i Sörmland nere på 44.
Antalet dömda ungdomar skiljer sig dock åt mellan kommunerna. Det visar en enkät som tidningen gjort med socialtjänsterna, som är ålagda att ta fram de arbetsplatser där påföljderna kan avtjänas.
I Nyköping och Oxelösund har antalet ungdomar ökat under det senaste året. Enligt Marianne Franzén, enhetschef inom social omsorg i Nyköping, är ökningen betydande – vilket får konsekvenser.
‒För ett år sedan kunde man få en arbetsplats direkt. I dag får vi tillämpa kösystem.
I dagsläget står fyra brottsdömda Nyköpingsungdomar på obestämd tid i kö för en plats. En av poängerna med påföljden är att samhället ska agera snabbt för att bryta kriminella mönster, ge ungdomarna tydliga strukturer och regler och därmed minska risken för återfall i brott. Långa väntetider kan ha motsatt effekt, varför kommunerna är skyldiga att anvisa en plats inom två månader.
Länets största kommun Eskilstuna klarar detta. Enligt Christer Åkerlund, teamledare i socialtjänstens verksamhet för unga lagöverträdare, finns arbetsplatser att tillgå. Under andra halvåret 2016 kom tio ungdomar som dömts till ungdomstjänst men behövde inte köa. Även Katrineholms kommun lyckas hitta platser inom två månader.
‒Det ser relativt bra ut, men det kan bero på vilket brott man är dömd för, säger Magnus Moström vid ungdomsenheten.
Det vanligaste brottet som straffas med ungdomstjänst är misshandel. Men även stöld och snatteri, olaga hot och sexualbrott förekommer.
I småkommunerna Trosa, Vingåker och Oxelösund är möjligheterna goda att med kort varsel hitta platser. I Gnesta bereds plats för ungdomarna inom kommunal verksamhet.
‒Det finns en enkelhet i det. Det blir lättare att matcha och ta hänsyn till att ungdomarna inte ska få för stor frånvaro i skolan, säger Maud Höglander, verksamhetschef på vuxen- och omsorgsförvaltningen.
Tidningen har trots upprepade försök inte fått svar från Flens och Strängnäs kommuner.