Farväl till Monty Python-tv

Övrigt2012-04-19 05:00

Är du en av de 500 000 personer som inte öppnar när Radiotjänst knackar på dörren? Snart kan det vara slut på smitandet. För första gången någonsin närmar sig riksdagen en smart finansieringsmodell för allmänhetens radio och tv. Public service-skatten kan snart bli verklighet, berättade medietidningen Resumé i går (18/4). Då skrotas tv-avgiften och Radiotjänst i Kiruna går i graven.

I lagen om tv-avgift står det att SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion ska finansieras med radio- och tv-avgiften. Enligt Resumé är alla partier förutom Vänsterpartiet ense om att lagen bör rivas upp och den första september förväntas public service-utredningen föreslå den nya skatten.

Det är på tiden. Flera tidigare utredningar har misslyckats med att lansera skattmodellen eftersom det politiska motståndet har varit för stort.

Men dagens system har många brister. Det är ologiskt att endast de som har en tv ska betala pengar som går till såväl SVT som SR och UR. Indrivning genom dörrknackning är löjeväckande och för tankarna till Monthy Python och ”No one expects the Spanish inquisition”. Det mest sentida problemet med avgiften är att tv-tittande har allt mindre med tv-apparater att göra. Att många tittar på SVT på internet har fått riksdagsopinionen att svänga.

En public service-skatt är det bästa alternativet. Nästan ingen undgår att konsumera allmänhetens radio och tv. Att journalistiken skulle bli statligt styrd med skattefinansiering är en myt, inte minst eftersom SVT, SR och UR inte ägs av staten utan av stiftelser. Pengarna kommer inte rinna iväg till andra välfärdssektorer eftersom de är tänkta att bli öronmärkta och särredovisade.

Äntligen kan det bli slut på komedin som regisseras Kiruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om