Fateme Behros skapar möten mellan kulturer
I dag är det internationella kvinnodagen och Nyköpings folkhögskola får besök av en kvinna med en annan infallsvinkel på det svenska samhället än den gängse. I kväll berättar Fateme Behros om sitt författarskap.
Boken har väckt en hel del känslor, främst från invandrarmän.
Det har ringt en del män som tycker att den ger en felaktig bild av invandrarmän. Men det kan jag inte hålla med om, jag tror på det jag skriver. Jag har inte skrivit något som är föraktfullt eller förolämpande. Jag försöker att vara objektiv.
De som har ringt har inte varit från just Iran, men inte från Sverige heller. Diskussionerna har varit på svenska.
Det är ju roligt. Efter en kvarts diskussion så har vi blivit sams och jag har blivit hembjuden till dem för att jag ska få se att de är snälla mot sina fruar, säger Fateme med ett skratt.
Fatemes Behros böcker handlar ofta om tabun och regelsystem. I hennes romandebut på svenska, Som ödet vill, beskrev hon en kvinnas flykt från Iran med sin familj och hur det nya landet innebär en hel del påfrestningar för familjen.
I Fångarnas kör berättar hon om en kvinna som kommer till Sverige som hustru till en iransk man och hur hon försöker bli självständig.
Jag vill förklara varför saker blir som de blir. Meningen är att kunna hjälpa till lite, öppna dörrar till möten mellan kulturer.
Hur är det att skriva på ett språk som inte är ens modersmål?
Jag tycker att det är utmanande, men roligt och trevligt. Jag älskar svenska språket! Jag både skriver och tänker på svenska och kan skriva långa meningar som jag verkligen tror är korrekta, sedan kan de vara helt fel! De är fantastiskt det där, hur man kan vara helt säker att det är rätt.
Fateme brukar börja på en text och se vart den leder. Efter fyrtiofemtio sidor börjar historien leva sitt eget liv och därför är det svårt för Fateme att berätta vad nästa bok kommer att handla om. Klart är i alla fall att den kommer handla om en kvinna som bor i Iran.
Egentligen kan jag inte berätta eftersom jag kan byta ämne fram till sista sidan i boken. Jag har inte gått några kurser i att skriva, men så gör jag. Om jag hade en skiss så är den långt borta när boken är klar.
Den nya boken kommer troligtvis vara ute i handeln i början på nästa år. Fateme Behros skriver samtidigt på en bok tillsammans med sin dotter. Den ska handla just om att vara invandrarkvinna och mamma i Sverige.
Den blir en kanonbok, jag hoppas det i alla fall.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!