Federalism är att ta centersteget fullt ut

Övrigt2003-05-26 23:46
Sverige är ett litet land med en öppen ekonomi. Vi är kraftigt beroende av vår omvärld och har därför valt att vara med i EU. EMU framställs av många som en ödesfråga men är i själva verket bara en liten del i ett stort samhällsbygge. Centerpartiets utspel om hur makten ska fördelas och samhällets ska styras ger ett nyttigt perspektiv på frågan om den gemensamma valutan.
Genom att förespråka federalism sätter man fingret på den viktigaste frågan och tar steget mot ett decentralistiskt samhälle fullt ut.
Den federativa tanken innebär att suveräna nationer, självständiga regioner och kommuner deltar solidariskt i den europeiska statsbildningen. Staten är inte överordnad kommunerna utan uppbyggd av de suveräna delarna. Det är en radikal idé. Men centerpartiet, som den främste förkämpen för kommunernas fria ställning och makten närmare människorna, har alltid varit radikal i dessa frågor. Problemet är de som anser att decentralism är bra på en nivå men helt fel på en annan. Det tyder på att motståndarna säger nej på emotionella grunder.

Göran Persson har nyligen tillsatt en utredning som ska se över regionernas betydelse och det kommunala självstyret. Själv anser han att decentraliseringen har gått för långt. Allt som oftast ser vi hur staten lägger sig i hur kommunerna sköter sin verksamhet genom att använda både piska och morot, både lagstiftning och bidrag. Maxtaxan i barnomsorgen och i äldrevården lämnar t ex inte mycket kvar åt lokalpolitiker och brukare att bestämma om.
Det är inte fråga om huruvida makt ska utövas av EU eller inte. Genom medlemskapet har vi redan accepterat att EU fattar vissa beslut. Ur federalistisk synvinkel borde det vara lika självklart att utöva ett demokratiskt beslutsfattande på Europanivå som att kräva det på nationell och lokal nivå. Makten ska samlas så nära individen som möjligt. Om man som flertalet partier i Sverige vill, strävar efter att behålla det mellanstatliga samarbetet ansluter man sig snarare till den centralistiska traditionen. Då kan Göran Persson i lugn och ro fortsätta att styra Europa tillsammans med de som just nu råkar vara regeringschefer.
Centerpartiets steg mot en federalistisk statsbildning är logisk och lätt att förstå. Men en ännu obesvarad fråga är hur partiet får det resonemanget att gå ihop med motståndet mot en gemensam valuta.
CH
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om