Fem års fängelse yrkas för sprängdåd mot polishuset

Under fredagens tingsrättsförhandling avhandlades handgranatsattacken mot polishuset i Katrineholm. Åklagaren yrkar på fem års fängelse för 40-åringen.

Övrigt2018-04-13 19:05

Åklagare Nils Lundberg yrkar på fem års fängelse för 40-åringen, för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, det vill säga handgranatsattacken mot polisstationen i Katrineholm under nyårsnatten 2016/17. Det meddelade han under sin plädering under fredagens förhandling i Nyköpings tingsrätt, där han också sa att han betraktar brottet som av normalgraden, inte som grovt, eftersom ingen människa skadades. Risken att de civilanställda inne i polishuset eller att nyårsfirande katrineholmare skulle ha skadats eller dödats i attacken var dock stor, anser åklagaren.

Bara 40-åringen satt på de anklagades bänk den här rättegångsdagen. Den person som misstänks ha kastat granaten är inte längre i livet, men någon alternativ gärningsman finns inte.

‒Vi skriver "annan person". Vi kan inte fastslå att den personen är skyldig, när han inte har en chans att försvara sig. Det hade varit mycket enklare om båda varit på plats och det hade känts schysstare också, säger åklagare Nils Lundberg

Den granat som använts var av splittertyp, sannolikt en M75 från det forna Jugoslavien. Förutom sprängämnen som Pentyl innehöll den omkring 3 000 små stålkulor, som är tänkta att spridas med tryckvågen och orsaka maximal skada.

40-åringen, som är misstänkt också för mordet vid Östra skolan samt bland annat utpressning och vapenbrott, sa att han inte har med sprängningen att göra.

‒Jag var polisinformatör i fem år. Varför skulle jag vilja spränga polisstationen?

En av de för mord medåtalade 22-åringarna var här kallad som vittne och berättade att 40-åringen hade en konflikt med ett par poliser i Katrineholm. Enligt 22-åringen skulle dessa ständigt stoppa 40-åringen och handgranaten skulle vara en markering mot dessa två. Den avlidne man som av åklagaren anses ha kastat granaten, skulle ha gjort det antingen mot betalning eller för att slippa från en skuld till 40-åringen. Det var 22-åringen som i oktober i fjol i förhör sa att polisen borde fråga 40-åringen om attacken och berättade bland annat att 40-åringen under nyårsnatten sagt till honom att polisstationen skulle sprängas.

40-åringens advokat Mikael Abrahamsson, menar att anklagelserna är en del av en massiv smutskastningskampanj från 22-åringen och hans flickvän, mot 40-åringen. Abrahamsson sa också att konflikten med de två poliserna reddes ut i och med en dom 2015 och att 40-åringen inte känt någon fiendskap mot dem sedan dess.

På onsdag och fredag i nästa vecka hålls de sista tingsrättsförhandlingarna efter mordet vid Östra skolan. Det ska då handla om ett annat vapen, det så kallade Strängnäsvapnet. På fredagen ska tingsrätten meddela vilken dag dom när det gäller samtliga brott i härvan kommer att meddelas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!