Festen på Nyköpingshus – 700 år senare

På söndag är det på pricken 700 år sedan Kung Birger ställde till med fest för sina bröder på Nyköpingshus. Maktkampen som gick till historien som Nyköpings Gästabud blev därmed ett faktum. Årsdagen uppmärksammas stort på Nyköpingshus i helgen. Bland annat öppnas fängelsehålan som varit stängd i flera år.

På söndag är det på dagen 700 år sedan kung Birger den 10 december 1317 ställde till med festen som gick till historien som Nyköpings gästabud.

På söndag är det på dagen 700 år sedan kung Birger den 10 december 1317 ställde till med festen som gick till historien som Nyköpings gästabud.

Foto: Ericsson Fredrik

Övrigt2017-11-06 05:00

Att fira 700-årsdagen är kanske fel ordval. Det handlar ju trots allt om ett synnerligen genomtänkt och rått brödramord som uppmärksammas 700 år senare.

‒Precis som hela Gästabudsåret handlar det om att vända den här väldigt tragiska händelsen till någonting positivt. Gästabudet som det beskrivs i Erikskrönikan är precis som ett färdigt teatermanus där vi bjuds på en berättelse som är oerhört fantasieggande och spännande, säger Sofia Jansson som är antikvarie på Sörmlands Museum och arrangerar söndagens nutida festigheter tillsammans med Slottets Väktare/Kulturarvsalliansen.

Gästabudsdagen uppmärksammas bland annat i de tre basutställningarna som finns i Kungstornet.

‒Guldmakarens hemlighet är en familjevisning som handlar om alkemisten som arbetade åt Hertig Karl i slutet på 1500-talet. Efter den kan hela familjen med fördel stanna kvar, då kommer vi nämligen att undersöka historiskt skräp som bland annat kommer från kvarteret Åkroken, den äldsta delen här i Nyköping. Det kommer bli lite skitigt, man får klämma, känna och titta samtidigt som vi hjälps åt att sortera skräpet och genom det lära oss om hur livet var här då, säger Jansson.

Sörmlands museum kommer också arrangera en utomhusvisning

‒Vi går i gästbudets spår och reder ut vad det var som egentligen hände under det här skälvande dygnet. Kastade Birger verkligen nyckeln i ån? Var någonstans ägde festen egentligen rum? Hur såg det ut 1317 på Nyköpingshus, säger Sofia Jansson som tillsammans med kollegorna även kommer att bjuda på pepparkakor från ett gammalt recept och varm alkoholfri ölsupa.

Ytterligare chanser finns att förkovra sig i Gästabudets händelser. Klockan 14 håller historikern Göran Hedin ett föredrag i det Gamla Residenset där han går på djupet i händelserna för föregick tragiken på Nyköpingshus. I samma lokal är det under dagen även vernissage med Göteborgskonstnären Hans Björsson, som genom måleri har tolkat scener ur den ödesdigra natten när hertigbröderna fängslades.

‒Dessutom får man inte missa chansen att in i fängelsehålan som har varit stängd under en lång tid på grund av renovering. Den öppnas endast nu på söndag och modiga får gå in på egen risk, tillägger Sofia Jansson.

Hantverk, godis och ljusstöpning bjuds också på julmarknaden som pågår på slottet hela dagen.

Spännande söndag för stora och små

Händer i Kungstornet kl 10-16

Guldmakarens hemlighet, familjevisning. Kl 10.30. Från 5 år.

Historiskt skräp – undersök arkeologiska fynd. Kl 11-14. Från 5 år.

Händer i Gamla Residenset

Julmarknad – hantverk, godis, julpynt, ljusstöpning och café. Kl 11-16.

Nyköpings gästabud i Erikskrönikan, föreläsning med Göran Hedin. Kl 14.

Scener ur Nyköpings gästabud, konstutställning med Hans Björsson. Kl 11-16.

Händer utomhus

I gästabudets spår, utomhusvisning kl 12.30 och 15.00. Samling på vindbryggan. Ölsupa (alkoholfri) serveras från kl 12 och från kl 14.30.

Fängelsehålan är öppen kl 10-16.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!