Festfina Frejaelever minglade med kändisar
Har du någon gång funderat på hur det skulle vara att få vara med på utdelningen av ett fint pris? Att få mingla runt med toppolitiker som Maud Olofson (c) och Maria Wetterstrand (mp) och andra kändisar. Den chansen fick fem elever från Frejaskolan i Gnesta.
Frejaeleverna åkte till Stockholm tillsammans med läraren Bo Wingård, för att delta i ett svensk-tyskt ungdomsutbyte. På programmet stod förutom Right Livelihood Award även en rundvandring i riksdagshuset, ett besök på den tyska ambassaden och mycket, mycket mer.
Det svensk-tyska utbytet ordnades av Peacequest, en förening som arbetar för fred och jämställdhet. Peacequest har sitt huvudkontor i Stockholm men samarbetar med många andra länder.
Under tre dagar fick de fem eleverna från Frejaskolan träffa ett tjugotal tyska elever och diskutera skillnader mellan Tyskland och Sverige. De pratade om skillnader inom politik och jämställdhet, men framförallt om skillnader mellan skolorna.
Det var ganska stor skillnad mellan skolorna, säger Maya.
Till exempel blir eleverna i Tyskland betygsatta redan från lekskolan.
Under dessa tre dagar fick Gnestaeleverna nästan enbart tala engelska för att göra sig förstådda med de tyska eleverna. Men det gick alldeles utomordentligt bra, tycker de. Till och med så bra att de fortfarande håller kontakten med några av eleverna via mejl.
Även ett fåtal andra svenska ungdomar var med.
Att träffa de tyska eleverna var det roligaste och mest
lärorika, tycker Maya.
Men även prisutdelningen av Right Livelihood Award var riktigt häftig, säger hon.
Ja, en av kvällarna fick eleverna vara med på prisutdelningen av Right Livelihood Award, och sedan mingla runt med alla möjliga kändisar.
Right Livelihood Award kallas för det alternativa Nobelpriset och delas ut ett par dagar före det riktiga Nobelpriset. Det är ett pris som är grundat för att stödja insatser för fred och mänskliga rättigheter.
Grundaren av priset är Jakob van Uexkull, en frimärkssamlare som ville göra något meningsfullt med sina pengar och därför instiftade det priset 1980.
Prissumman varierar men brukar ligga runt två miljoner kronor. Dagen före prisutdelningen hade Gnestagänget fått träffa grundaren själv och samtala lite med honom.
Det här var första gången som Frejaskolan deltog i Peacequests ungdomsutbyte.
Det är verkligen något som jag rekommenderar, säger Maya.
Om jag skulle få chansen skulle jag väldigt gärna göra det igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!