I Laxne har Telia både grävt ned kablar och använt befintliga telefonstolpar för att ta sig fram till hushållen. Det senare har oroat vissa boende, eftersom det då och då händer att timmerbilar kör sönder telefonledningar i trakten.
Luftburna ledningar är dock befogat ibland, till exempel om natur- eller kulturmiljöer gör det svårt att gräva. Det menar Jan Petersson, bredbandskoordinator på länsstyrelsen i Sörmland.
– Att gräva används i 90 procent av fallen och är det naturliga. Men vi har inget principiellt att invända mot luftledningar, förutsatt att man kvalitetssäkrar ordentligt.
Enligt Telias presstjänst har bolaget där det är möjligt valt att använda befintlig infrastruktur, i form av telefonstolpar, i stället för att gräva.
– Vi har större problem med avgrävningar av jordkablar. Tyvärr inhämtar man inte information om var vi har fåra kablar innan man börjar gräva. Det gäller både privatpersoner och företag, hävdar Inger Gunterberg på Telia.
Länsstyrelsen beviljade i somras statligt stöd på totalt 30 miljoner kronor till tre fiberprojekt i länet varav två i Gnesta (Stjärnhov och Gnesta södra). Där ingår inga villkor på att ledningarna ska grävas ned. Däremot ska operatörerna följa Post- och telestyrelsens riktlinjer "Robust fiber".
– Det handlar bland annat om att nätet ska testas innan det tas i drift och om grävdjup, man kan inte bara lägga fiber på marken och täcka över med gräs, säger Jan Petersson.
Är det många fiberprojekt i Sörmland som blir försenade?
– Ja, den problematiken känner vi igen. Det beror ofta på svårigheter att få till avtal med markägare som är tveksamma till att upplåta mark, vilket gör att man inte kan ta den optimala vägen fram.
Hur går det generellt för de kommersiella aktörerna i Sörmland, tycker du?
– Man kan väl säga att vi ser en tvekan på marknaden kring att bygga på landsbygden. De är väldigt försiktiga när det gäller orter med mindre än 200 invånare, säger Jan Petersson.